Αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο τη σημασία της διατροφής. Ενδιαφερόμαστε για το τι τρώμε, αναζητούμε τρόπους για να καλλιεργήσουμε τρόφιμα στο σπίτι και να επιστρέψουμε πίσω στη φύση όσα μας πρόσφερε.

Την άνοιξη, όσοι έχουν κήπους σκέφτονται πώς να προετοιμάσουν το έδαφος για την καλοκαιρινή περίοδο και να το κάνουν όσο πιο γόνιμο και ποιοτικό γίνεται, ώστε να έχουν την καλύτερη σοδειά. Οι (αστικοί) κηπουροί γνωρίζουμε τη σημασία της κομποστοποίησης, αλλά ταυτόχρονα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη φύση επιστρέφοντάς της όσα μας χαρίζει, γιατί ξέρουμε πως θα μας ανταμείψει αν τη μεταχειριστούμε σωστά.

Η κομποστοποίηση χρειάζεται να ενταχθεί στην καθημερινή ρουτίνα όσο το δυνατόν συντομότερα. Η παραδοσιακή κομποστοποίηση ίσως κάποιες φορές να μην έχει αποτέλεσμα, καθώς σε κάποια μέρη της Ελλάδας οι θερμοκρασίες τους πρώτους ανοιξιάτικους μήνες είναι συχνά πολύ χαμηλές. Τα οργανικά απόβλητα που κομποστοποιούνται με τον παραδοσιακό τρόπο συχνά παγώνουν, οπότε η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται σωστά και χάνουν τη θρεπτική τους αξία.

Η λύση για κομποστοποίηση όταν οι θερμοκρασίες είναι ακόμα πολύ χαμηλές.

Οι (αστικοί) κηπουροί αναζητούμε λύσεις που μπορούν να φροντίσουν τον κήπο μας και τις μελλοντικές του καλλιέργειες από την αρχή του χρόνου. Θέλουμε έναν τρόπο κομποστοποίησης που να λειτουργεί ακόμη και σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Αναζητούμε μια λύση που θα μας επιτρέψει να κάνουμε κομποστοποίηση ακόμα και στην άνεση του σπιτιού μας, όπου τα βιοαπόβλητά μας δεν θα παγώνουν και η όλη διαδικασία ζύμωσης θα εκτελείται ομαλά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και φιλικά προς το περιβάλλον.

Οι κομποστοποιητές μας Bokashi Organko προσφέρουν ακριβώς αυτό: οικιακή κομποστοποίηση, όπου τα απορρίμματα αποσυντίθενται σε μάζα ζύμωσης που μπορεί στο τέλος της διαδικασίας να ταφεί στο έδαφος. Έτσι, θα το τροφοδοτήσει με τους ενεργούς μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο πίτουρο Bokashi, και έχουν ευεργετική επίδραση στο ολόκληρο τον κήπο.

Άλλωστε, ακόμα και το παραπροϊόν της κομποστοποίησης Bokashi, το υγρό Bokashi, είναι επίσης ευεργετικό. Από τη μια πλευρά, το αραιωμένο υγρό Bokashi μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό λίπασμα για το πότισμα των φυτών, και από την άλλη, το αδιάλυτο υγρό είναι ένα τέλειο οργανικό καθαριστικό για τις αποχετεύσεις.

Γιατί η κομποστοποίηση Bokashi είναι καλύτερη από την παραδοσιακή.

Οι ενεργοί μικροοργανισμοί, το κύριο συστατικό του πίτουρου Bokashi, εμποδίζουν τα βιολογικά απόβλητα να σαπίσουν κατά τη διαδικασία κομποστοποίησης. Χάρη σε αυτά, η διαδικασία ζύμωσης στο Bokashi Organko δεν εκπέμπει δυσάρεστες μυρωδιές.

Ενώ η κομποστοποίηση με παραδοσιακές μεθόδους διαρκεί 3-6 μήνες, με τη χρήση Bokashi Organko αυτή η διαδικασία διαρκεί μόνο 1-2 μήνες.

Κατά την κομποστοποίηση με τον παραδοσιακό τρόπο, η αποσύνθεση των βιολογικών αποβλήτων προκαλεί το σχηματισμό αμμωνίας (NH3). Ένα άλλο αέριο που παράγεται από την παραδοσιακή κομποστοποίηση είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Και τα δύο είναι πραγματικά επικίνδυνα για το περιβάλλον.

Από την άλλη, η κομποστοποίηση με Bokashi Organko με τους ενεργούς μικροοργανισμούς είναι πιο φιλική προς τη φύση και το περιβάλλον. Αποτρέπει το σχηματισμό αμμωνίας και αντί αυτού παράγει αμινοξέα, τα οποία απορροφώνται άμεσα από τα φυτά. Με αυτόν τον τρόπο, τα φυτά μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια και έτσι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για καλύτερη ποιότητα των τροφίμων που παράγουν. Η παραγόμενη βάση κομπόστ είναι επίσης πλούσια σε πολυσακχαρίτες, οι οποίοι παίζουν διπλό ρόλο για τα φυτά.