Εάν διαθέτετε έναν κομποστοποιητή Bokashi Organko, κάτι θα έχετε ακούσει για τους ενεργούς μικροοργανισμούς (EM), σωστά; Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα ονομάζονται επίσης ωφέλιμοι μικροοργανισμοί επειδή είναι μικροσκοπικά και όλοι επωφελούμαστε από αυτά. Ωστόσο, πριν βουτήξουμε στα οφέλη των ενεργών μικροοργανισμών για τον κήπο, ας βεβαιωθούμε ότι όλοι γνωρίζουμε τι είναι τα ΕΜ.

Λοιπόν, τι ακριβώς είναι οι ενεργοί μικροοργανισμοί; Είναι μικροσκοπικές μονάδες ζωής, αόρατες στο ανθρώπινο μάτι. Υπάρχουν παντού (εκτός από το αποστειρωμένο περιβάλλον, πχ όπως σε ένα εργαστήριο) και παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Ουσιαστικά, οι μικροοργανισμοί αντιπροσωπεύουν τη βάση της οικολογικής πυραμίδας. Με τις χημικές διεργασίες που πραγματοποιούν, δίνουν τη δυνατότητα σε άλλους οργανισμούς να λειτουργούν σωστά. Χωρίς ενεργούς μικροοργανισμούς, η ζωή όπως την ξέρουμε δεν θα ήταν δυνατή.

Επιπλέον, δεν μπορούμε να μιλάμε για ενεργούς μικροοργανισμούς χωρίς να αναφέρουμε επίσης τα παθογόνα (ιούς, ορισμένα βακτήρια & μύκητες και παράσιτα). Ενώ οι ενεργοί ή ωφέλιμοι μικροοργανισμοί αντιπροσωπεύουν τα καλά παιδιά, τα παθογόνα είναι οι κακοί της υπόθεσης. Ευτυχώς, τα δύο είδη μικροοργανισμών δυσκολεύονται να συνυπάρξουν. Έτσι, η ύπαρξη ενός επαρκούς αριθμού αποτελεσματικών μικροοργανισμών αποτρέπει αυτόματα τα παθογόνα από το να καταλάβουν το ίδιο οικοσύστημα. Οι κύριοι εκπρόσωποι των ΕΜ είναι τα φωτοσυνθετικά βακτήρια, τα βακτήρια γαλακτικού οξέος, οι ζυμομύκητες και οι ακτινομύκητες, και όλοι παίζουν ζωτικό ρόλο σε διάφορους τομείς, σε επίπεδο μικρόκοσμου και μακρόκοσμου. Επίσης, είναι το κλειδί για την υγεία του εντερικού συστήματος. Ενώ υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι EM, συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών, των κατασκευών και της οικιακής φροντίδας, είναι στη γεωργία και την κηπουρική που έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση.

Τα οφέλη των ενεργών μικροοργανισμών στον κήπο: Είναι η κομποστοποίηση το κλειδί;

Ας ξεκινήσουμε με ένα ενδιαφέρον γεγονός: σε κάθε γραμμάριο χώματος γύρω από τις ρίζες των φυτών, μπορεί να υπάρχουν έως και 10 δισεκατομμύρια μικρόβια. Κάτι που υπάρχει σε τόσο μεγάλες ποσότητες θα πρέπει παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Επομένως, είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι τα καλά παιδιά (δλδ οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί) θα επικρατήσουν.

Η βιολογική κηπουρική και η αναγεννητική γεωργία είναι οι δύο προσεγγίσεις που βοηθούν να διασφαλιστεί ακριβώς αυτό. Όπως ίσως μαντέψατε, και οι δύο βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε κάποιο είδος κομποστοποίησης και στη χρήση του κομποστοποιημένου υλικού και του υγρού ζύμωσης (χυμός bokashi) για τη δημιουργία γόνιμων συνθηκών για τα φυτά και ολόκληρο το οικοσύστημα.

Έτσι, εάν κάποιος σας ρωτήσει γιατί κάνετε κομποστοποίηση, μπορείτε να του πείτε πως είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε υπεύθυνα τα οργανικά απορρίμματα ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζετε πως το οργανικό υλικό και μαζί με αυτό οι ενεργοί μικροοργανισμοί εισάγονται στους κήπους και στα χωράφια. Επιπλέον, μεταξύ των διάφορων τρόπων κομποστοποίησης, υπάρχει κι ένας που επιτρέπει σε όλους να εμπλακούν σε αυτήν την υπεύθυνη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων. Είναι γνωστή ως κομποστοποίηση Bokashi. Πρόκειται για την πιο πρακτική τεχνική κομποστοποίησης εσωτερικών χώρων, κι αυτό σημαίνει πως ακόμη κι όσοι ζουν σε μικρά διαμερίσματα μπορούν να την αξιοποιήσουν.

Ωστόσο, επειδή η κομποστοποίηση είναι μια ολόκληρη επιστήμη, η γνώση των παραγόντων που επηρεάζουν και των οργανισμών που εμπλέκονται στη διαδικασία, είναι σημαντική για όποιον ασχολείται.

Τώρα που γνωρίζουμε πως η κομποστοποίηση μας δίνει τη δυνατότητα να εισάγουμε επαρκείς ποσότητες ενεργών μικροοργανισμών στους κήπους και στο αγρόκτημά μας, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα βασικά οφέλη που έχουν αυτοί οι μικροοργανισμοί για τον κήπο.

Τα 4 σημαντικότερα οφέλη των ενεργών μικροοργανισμών για τον κήπο.

Τα οφέλη που έχουν οι ΕΜ στον κήπο είναι πολλά ωστόσο, τα πιο σημαντικά είναι τα ακόλουθα. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο καθένα από αυτά.

1. Απελευθέρωση θρεπτικών συστατικών στο έδαφος.

Η χημεία είναι περίπλοκη υπόθεση και όταν ένα συγκεκριμένο στοιχείο περιέχεται σε μια ουσία, μπορεί να μην είναι εύκολα προσβάσιμο σε έναν οργανισμό για να το καταναλώσει. Ευτυχώς, οι μικροοργανισμοί διασφαλίζουν την διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται τα φυτά, κυρίως μέσω του κύκλου του άνθρακα και του αζώτου. Δεδομένου ότι οι μικροοργανισμοί καταναλώνουν οργανικό υλικό και στη συνέχεια το ενσωματώνουν στο έδαφος, παίζουν επίσης ζωτικό ρόλο στη μείωση του ρυθμού της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, τα μικρόβια που δεσμεύουν το άζωτο μετατρέπουν το ατμοσφαιρικό άζωτο σε σταθερό άζωτο (κύκλος αζώτου), το οποίο είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη των φυτών. Στη συνέχεια, τα φυτά λαμβάνουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά και τα μετατρέπουν σε άλλες πιο σύνθετες ενώσεις, όπως πρωτεΐνες, τις οποίες καταναλώνουν τα ζώα και οι άνθρωποι. Είναι ο κύκλος της ζωής.

2. Πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τα φυτά.

Εκτός από την απελευθέρωση θρεπτικών συστατικών στο έδαφος, οι ενεργοί μικροοργανισμοί επιτρέπουν επίσης την πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά. Όπως έχει αποδειχθεί, για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών τα περισσότερα φυτά βασίζονται σε συμβιωτική σχέση (μυκορριζική) μεταξύ των ριζών τους και ορισμένων μυκήτων του εδάφους. Οι μυκόρριζες παίρνουν οργανικά συστατικά από το φυτό, στο οποίο έχουν προσκολληθεί, και του αποδίδουν υγρασία και αυξητικές ουσίες. Αυτή η διαδικασία δρα συνήθως ευεργετικά για το φυτό.

3. Βελτίωση της δομής του εδάφους

Σε αντίθεση με παλαιότερες μελέτες και πεποιθήσεις, δεν είναι τα νεκρά φυτά και ζώα που αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα της οργανικής ύλης στο έδαφος, αλλά τα σώματα των ενεργών μικροοργανισμών. Σίγουρα, η φυτική ύλη αποτελεί την αρχική πηγή άνθρακα του εδάφους. Ωστόσο, τα μικρόβια που τρέφονται με αυτή την ύλη διασφαλίζουν ότι μέρος του άνθρακα διατηρείται στο έδαφος. Ως εκ τούτου, τα μικρόβια αποτελούν τη βάση μιας υγιούς δομής εδάφους ικανή να συγκρατεί την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά.

4. Ενισχυμένη αντοχή στις ασθένειες

Νωρίτερα αναφέραμε ότι οι καλοί και οι κακοί του μικρόκοσμου δεν θα μπορούσαν να καταλαμβάνουν την ίδια περιοχή ταυτόχρονα. Έτσι, εξασφαλίζοντας επαρκή αριθμό ωφέλιμων μικροοργανισμών, τα παθογόνα παραμένουν μακριά. Και όπου δεν υπάρχουν παθογόνα, δεν υπάρχουν ασθένειες. Ακόμη κι αν εμφανιστούν ασθένειες, οι ενεργοί μικροοργανισμοί βοηθούν στην καταστολή τους.

Τα οφέλη των ενεργών μικροοργανισμών για τον κήπο – Επίλογος

Μέχρι τώρα θα πρέπει να έχετε πράγματι ενθουσιαστεί αφού τώρα πια γνωρίζετε πως αυξάνοντας τις ποσότητες EM στο χώμα σας, μπορείτε να βελτιώσετε δραματικά τον κήπο σας. Επίσης μάθατε πως μόνο με τη χρήση ποιοτικού κομπόστ, μπορεί να υπάρξει σημαντική διαφορά. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πίτουρο Bokashi και άλλη τεχνολογία EM για να ενισχύσετε περαιτέρω τον πληθυσμό των ωφέλιμων μικροοργανισμών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνηθίσετε να μην ενοχλείτε το έδαφος. Γι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μία από τις βασικές αρχές της αναγεννητικής γεωργίας είναι να αποφεύγεται το όργωμα. Εφαρμόζοντας αυτούς τους τρεις τρόπους, θα έχετε όλα τα οφέλη των ενεργών μικροοργανισμών στον κήπο σας.