Διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου, πιθανότατα αναρωτιέστε τι είναι η βερμικομποστοποίηση. Και δεν είστε οι μόνοι. Αργά ή γρήγορα, όλοι οι λάτρεις της κομποστοποίησης πέφτουν πάνω σε αυτόν τον όρο και αναρωτιούνται τι είναι η βερμικομποστοποίηση. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιδέα για την κομποστοποίηση βιοαποβλήτων που χρησιμοποιεί σκουλήκια για να μετατρέψει αποτελεσματικά τα υπολείμματα σε ζυμωμένη μάζα.
Καμία από τις δύο διαδικασίες ζύμωσης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τους ζωντανούς οργανισμούς, οι οποίοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αποσύνθεση των βιολογικών αποβλήτων. Ενώ η κομποστοποίηση μποκάσι χρησιμοποιεί μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο ειδικό πίτουρο μποκάσι, η βερμικομποστοποίηση στοιχηματίζει κυρίως σε διάφορα είδη γαιοσκωλήκων, συνήθως κόκκινα ή λευκά σκουλήκια.
Τι είναι βερμικομποστοποίηση, βερμικομπόστ και βερμικαλλιέργεια;
Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά και ας εξηγήσουμε πρώτα τι είναι η βερμικομποστοποίηση. Όπως διευκρινίστηκε ήδη παραπάνω, η βερμικομποστοποίηση είναι μια διαδικασία αποσύνθεσης τροφών (συνήθως φυτικών) με τη βοήθεια γαιοσκωλήκων. Στο ίδιο πλαίσιο, η εκτροφή ζώων για το σκοπό αυτό ονομάζεται βερμικαλλιέργεια.
Το τελικό προϊόν αυτής της διαδικασίας ονομάζεται βέρμικαστ ή βερμικομπόστ, το οποίο είναι βασικά υλικό που άφησαν πίσω τους τα σκουλήκια αφού κατανάλωσαν τα περισσότερα από τα υπολείμματα. Μερικές φορές αναφέρεται επίσης ως χύτευση σκουληκιών ή χούμο, το βερμικομπόστ περιέχει μειωμένα επίπεδα ρύπων και πολύ υψηλότερο κορεσμό θρεπτικών ουσιών από τα οργανικά υλικά πριν από τη βερμικομποστοποίηση. Θεωρείται εξαιρετικό οργανικό λίπασμα και εδαφοβελτιωτικό που χρησιμοποιείται στη γεωργία σε όλες τις κλίμακες.
Η κομποστοποίηση Bokashi σε αντίθεση με την βερμικομποστοποίηση
Με μια πρώτη ματιά, τα δύο συστήματα κομποστοποίησης φαίνονται αρκετά παρόμοια, αν και έχουν φανατικούς οπαδούς που υποστηρίζουν το αντίθετο.
Και οι δύο διαδικασίες είναι ταχύτερες από τις παραδοσιακές μεθόδους κομποστοποίησης, ενώ και οι δύο παράγουν ένα υγρό ως παραπροϊόν, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως ως λίπασμα. Η κομποστοποίηση μποκάσι και η βερμικομποστοποίηση συμβαίνουν σε κυρίως κλειστά συστήματα και επομένως είναι κατάλληλα για χρήση σε εσωτερικούς χώρους. Από αυτή την άποψη, ωστόσο, η κομποστοποίηση Bokashi μπορεί να έχει κάποια πλεονεκτήματα, καθώς πολλοί δεν επιθυμούν να έχουν πληθυσμούς σκουληκιών στο διαμερίσμά τους.
Επιπλέον, επειδή η κομποστοποίηση μποκάσι είναι μια αναερόβια διαδικασία και ο κάδος παραμένει κλειστός, δεν θα απλωθούν οσμές στο διαμέρισμα. Από την άλλη, τα σκουλήκια χρειάζονται οξυγόνο για να ζήσουν και δεν μπορείτε να τα κλείσετε σε αεροστεγές κάδο, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να βγαίνουν δυσάρεστες οσμές.
Η κύρια διαφορά των δύο μεθόδων είναι η ταχύτητα. Μέσα σε δύο εβδομάδες, το κομπόστ που παράγεται από τα σκουλήκια είναι έτοιμο και μπορεί άμεσα να χρησιμοποιηθεί, ενώ η μάζα Bokashi απαιτεί μερικές επιπλέον εβδομάδες για να μεταμορφωθεί σε χούμο. Αυτό το δεύτερο στάδιο απαιτεί επίσης έναν κήπο ή έστω μια μεγάλη γλάστρα όπου μπορείτε να θάψετε τη ζυμωμένη μάζα.
Το κύριο πλεονέκτημα του μποκάσι, έναντι της βερμικομποστοποίησης, είναι η αποτελεσματικότητά του, καθώς μπορεί να διαχειριστεί πολύ μεγαλύτερη ποικιλία βιολογικών αποβλήτων από μια φάρμα σκουληκιών. Τα σκουλήκια μπορούν να καταναλώνουν μόνο υπολείμματα λαχανικών, που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέχετε τι βάζετε στον κάδο τους.
Μπορώ να συνδυάσω και τις δύο επιλογές;
Πραγματικά μπορείτε. Ο συνδυασμός κομποστοποίησης μποκάσι και βερμικομποστοποίησης μπορεί να γίνει μια πολύ αποτελεσματική επιλογή μηδενικών αποβλήτων. Μόλις τελειώσει η διαδικασία ζύμωσης, μπορείτε να πάρετε τη μάζα μποκάσι για να ταΐσετε τα σκουλήκια σας. Ωστόσο, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η μάζα περιέχει πολύ υψηλή ποσότητα οξέος. Οι χρήστες γενικά αναφέρουν πως στα σκουλήκια αρέσει το νέο τους φαγητό, αλλά ταυτόχρονα δεν τους το δίνουν πολύ σύχνα για να μην τα καταπονούν.
Καλή κομποστοποίηση!