Ποιος δεν έχει φάει γιαούρτι και ψωμί με προζύμι, ίσως και λάχανο τουρσί. Όλα τους είναι τελικά προϊόντα της διαδικασίας ζύμωσης. Αυτός ο φυσικός τρόπος χημικής διάσπασης του οργανικού υλικού από βακτήρια, ζυμομύκητες ή άλλους αποτελεσματικούς μικροοργανισμούς (EM) μπορεί να ξεκινήσει μόνος του (άγρια ζύμωση) ή χρησιμοποιώντας τον λεγόμενο ενεργοποιητή ζύμωσης.
Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τι είναι ο ενεργοποιητής ζύμωσης και πού μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε. Επιπλέον, επειδή οι αστικοί κάδοι κομποστοποίησης Bokashi λειτουργούν με βάση τη χρήση ενός συγκεκριμένου τύπου ενεργοποιητή ζύμωσης, θα του δώσουμε περισσότερη προσοχή. Ωστόσο, θα σας παρουσιάσουμε και άλλους τύπους ενεργοποιητών που χρησιμοποιούνται κυρίως για γαστρονομικούς σκοπούς.
Κατανοώντας τον ενεργοποιητή ζύμωσης – Τι είναι η ζύμωση;
Πριν βουτήξουμε βαθύτερα στον ενεργοποιητή ζύμωσης, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι κατανοείτε ξεκάθαρα την διαδικασία της ζύμωσης. Ενώ υπάρχουν διάφοροι τύποι διεργασιών ζύμωσης, ανάλογα με το τι δημιουργείται κατά τη ζύμωση (π.χ. ζύμωση αιθανόλης/αλκοόλης, ζύμωση γαλακτικού οξέος, ζύμωση οξικού οξέος κ.λπ.), όλοι ακολουθούν τις ίδιες αρχές.
Η ζύμωση (από το αρχαίο ζύμωσις) είναι μια αναερόβια μεταβολική διαδικασία κατά την οποία οι μικροοργανισμοί δημιουργούν αλλαγές στο οργανικό υλικό. το χημικό φαινόμενο κατά το οποίο πολυσύνθετες οργανικές ενώσεις μετασχηματίζονται σε άλλες απλούστερες με την επίδραση ενζύμων.
Το ένζυμο είναι οργανική χημική ένωση που δρα ως καταλύτης σε βιοχημικές αντιδράσεις
Βασικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας ζύμωσης:
• Συμβαίνει χωρίς οξυγόνο (δλδ. Σε αναερόβιες συνθήκες).
• Συμβαίνει με την παρουσία ωφέλιμων ενεργών μικροοργανισμών (ΕΜ) (μούχλα, ζυμομύκητες, βακτήρια, μύκητες κ.λπ.).
• Οι ΕΜ τροφοδοτούνται με σάκχαρα και άμυλα (υδατάνθρακες) και τα μετατρέπουν/διασπούν σε άλλες ουσίες (οινόπνευμα και οξέα).
• Το οργανικό υλικό που έχει υποστεί ζύμωση είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ένζυμα.
Τι είναι ο ενεργοποιητής ζύμωσης;
Ο ενεργοποιητής ζύμωσης βοηθά την έναρξη της διαδικασίας της ζύμωσης. Ενώ υπάρχουν οργανικά υλικά που έχουν μια επαρκή ποσότητα «άγριων» αποτελεσματικών μικροοργανισμών που δεν απαιτούν ενεργοποιητές ζύμωσης, υπάρχει επίσης οργανικά υλικά που τους απαιτούν. Επιπλέον, ακόμη και όταν έχουμε να κάνουμε με οργανικά υλικά που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκκινήσουν τη διαδικασία ζύμωσης από μόνα τους, η προσθήκη ενός κατάλληλου ενεργοποιητή ζύμωσης διασφαλίζει ότι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί πιο γρήγορα.
Ο ενεργοποιητής ζύμωσης αναφέρεται συχνά ως μητρικός, ειδικά όταν χρησιμοποιείται για την παρασκευή συγκεκριμένων τροφών και αλκοολούχων ποτών. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τύποι εενεργοποίησης ζύμωσης που κατηγοριοποιούνται με βάση τα είδη καλλιεργητικού μέσου (σπόροι κ.λπ.) και τα είδη ΕΜ (βακτήρια, ζυμομύκητες, μούχλα κ.λπ.) που περιέχουν.
Πού χρησιμοποιείται ένας ενεργοποιητής ζύμωσης;
Ένα ευρύ φάσμα τύπων ενεργοποιητών ζύμωσης χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση, κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα ποτών, ειδικά αλκοολούχων ποτών και τροφίμων που παρασκευάζονται μέσω της διαδικασίας ζύμωσης και θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικά από αυτά. Ωστόσο, πριν το κάνουμε αυτό, ας ρίξουμε μια ματιά σε μια άλλη περίπτωση χρήσης – τον ενεργοποιητή ζύμωσης Μποκάσι.
Χρήση ενεργοποιητή ζύμωσης στην κομποστοποίηση Μποκάσι.
Για να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία ζύμωσης ξεκινά σωστά στον κάδο κομποστοποίησης Bokashi Organko, ο χρήστης θα πρέπει να πασπαλίζει μια ποσότητα πίτουρου Μποκάσι πάνω από κάθε παρτίδα οργανικών απορριμμάτων που απορρίπτονται μέσα στον κομποστοποιητή εσωτερικού χώρου.
Ο ενεργοποιητής ζύμωσης Μποκάσι μπορεί να έχει είτε τη μορφή σπρέι είτε τη μορφή πίτουρου και εμείς θα εστιάσουμε στη δεύτερη. Με τη χρήση πίτουρου Μποκάσι, διασφαλίζει ότι η διαδικασία ζύμωσης γίνεται πολύ πιο γρήγορα και συνεισφέρει επίσης στη δημιουργία ενός φυσικού υγρού λιπάσματος (χυμός Μποκάσι). Το πίτουρο Μποκάσι είναι ένα μείγμα από πίτουρο και μελάσα (ζάχαρη και νερό) εμπλουτισμένο με ωφέλιμους μικροοργανισμούς (βακτήρια γαλακτικού οξέος, φωτοσυνθετικούς οργανισμούς, ζυμομύκητες, ακτινομύκητες και ενζυμικά ενεργούς μύκητες) και παίζει σημαντικό ρόλο σε όλη τη διαδικασία ζύμωσης στον κάδο κομποστοποίησης Bokashi Organko.
Άλλες περιπτώσεις χρήσης ενεργοποιητή ζύμωσης
Αν ακόμα δεν έχετε χρησιμοποιήσει έναν κομποστοποιητή Μποκάσι, μάλλον δεν έχετε εξοικειωθεί με το πίτουρο Μποκάσι. Από την άλλη, σίγουρα έχετε έρθει σε επαφή με μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων που δεν θα υπήρχαν χωρίς τη διαδικασία ζύμωσης και ειδικότερα τον ενεργοποιητή της ζύμωσης. Παρακάτω θα αναφερθούμε στον ενεργοποιητή ζύμωσης που χρησιμοποιείται για γαστρονομικούς σκοπούς.
Η διαδικασία της ζύμωσης προσφέρει πολλά οφέλη, όπως:
- Είναι μια εξαιρετική επιλογή για να συντηρήσετε τα λαχανικά και τα φρούτα που δεν μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα.
- Προσθέτει έναν τρόπο για να καταναλώνουμε περισσότερα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου (έχουν μεγάλη ευεργετική επίδραση στην υγεία του εντέρου και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα).
- Εισάγει στη διατροφή μας μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων που δεν θα υπήρχε χωρίς τη διαδικασία ζύμωσης.
- Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση χωρίς την παρουσία ενεργοποιητή ζύμωσης. Ωστόσο, ένας ενεργοποιητής ζύμωσης μπορεί να επιταχύνει αρκετά τη διαδικασία. Επισης, υπάρχουν τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση που θα ήταν αδύνατο να δημιουργηθούν χωρίς τον κατάλληλο ενεργοποιητή.
Ακολουθούν μερικές από τις τροφές που χρειάζονται ενεργοποίηση ζύμωσης:
- Σπιτικά ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. τζιτζιμπίρα κ.λπ.)
- Ψωμί με προζύμι
- Κεφίρ
- Γιαούρτι
- Κομπούχα
- Κεφίρ νερού
Ακολουθεί μια λίστα με τα τρόφιμα που μπορούν να ωφεληθούν από την ενεργοποίηση ζύμωσης, αλλά δεν το απαιτούν:
- Αρτύματα και κρέμες που δύσκολα διατηρούνται σε άλμη.
- Φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
Επιλέξτε τον κατάλληλο ενεργοποιητή ζύμωσης
Για τη ζύμωση των τροφίμων, ο ορός γάλακτος παραμένει η πιο δημοφιλής επιλογή. Είναι φθηνός, άφθονος και επομένως εύκολα προσβάσιμος. Είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας γιαούρτι. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες επιλογές ενεργοποίησης ζύμωσης που αξίζει να εξερευνήσετε.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως όσοι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν προβιοτικά τρόφιμα για θεραπευτικούς λόγους, μπορεί να θέλουν να επωφεληθούν από ένα συγκεκριμένο στέλεχος βακτηρίων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επιλέξουν τον κατάλληλο ενεργοποιητή της ζύμωσης.
Ακολουθεί μια λίστα με επιλογές ενεργοποιητών που αξίζει να εξετάσετε:
• Ορός γάλακτος από κεφίρ, νωπό γάλα ή στραγγιστό γιαούρτι.
• Άλμη από λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση (ξινολάχανο κ.λπ.)
• Jun Tea ή Κομπούχα
• Κεφίρ νερού
• Ένα υψηλής ποιότητας προβιοτικό συμπλήρωμα
• Συσκευασμένη εμπορική καλλιέργεια ενεργοποίησης