KOMΠOΣTOΠOIHΣH

BOKASHI

Οικιακή Κομποστοποίηση

Ένας απλός τρόπος για υπεύθυνη διαχείριση βιολογικών απορριμμάτων στο σπίτι
Η οικολογική (ή πράσινη) ζωή είναι αναγκαία όπως ποτέ άλλοτε. Και ενώ υπάρχουν μερικοί άνθρωποι, με χαμηλότερο επίπεδο περιβαλλοντικής συνείδησης, που τη θεωρούν ως εφήμερη τάση, στην πραγματικότητα ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν πιο επείγον για τον καθένα μας να παίξει το ρόλο του.
Δυστυχώς, αρκετές προηγούμενες γενιές έχουν παραμελήσει το περιβάλλον και έχουν υποτιμήσει πολύ τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο άνθρωπος. Ως εκ τούτου, η υπερθέρμανση του πλανήτη βρίσκεται σε κομβικό σημείο, το οποίο απαιτεί τη μέγιστη προσπάθεια από τον καθένα μας. Αυτό περιλαμβάνει μικρά συνεπή βήματα, όπως η μείωση των απορριμμάτων, η επαναχρησιμοποίηση των πόρων και η ανακύκλωση στην καθημερινή μας ζωή. Και είναι η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων στο σπίτι και της επαναχρησιμοποίησής τους, όπου παίζει ρόλο η οικιακή κομποστοποίηση.

Οικιακή Κομποστοποίηση – ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Η κομποστοποίηση, γενικά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη σωστή διαχείριση των οργανικών αποβλήτων – μειώνοντας την ποσότητα των απορριμμάτων και διασφαλίζοντας ότι το οργανικό υλικό παραμένει στο βιολογικό κύκλο. Επίσης γνωρίζουμε ότι το κομπόστ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη βιολογική κηπουρική, συμβάλλοντας έτσι σε τεράστιο βαθμό στην παραγωγή βιολογικών τροφίμων. Και ενώ η κομποστοποίηση σε εξωτερικούς χώρους είναι σίγουρα κάτι που πολλοί άνθρωποι εφαρμόζουν ήδη, η πλειονότητα ακόμη και ευαισθητοποιημένων περιβαλλοντικά ανθρώπων, γνωρίζει πολύ λίγα για την οικιακή κομποστοποίηση.

Τα οφέλη της οικιακής κομποστοποίησης

Τα γενικά οφέλη της κομποστοποίησης είναι τα ίδια τόσο για την κομποστοποίηση σε εξωτερικούς όσο και για εσωτερικούς χώρους. Και οι δύο τρόποι χρησιμεύουν ως λύσεις διαχείρισης οργανικών αποβλήτων στο σπίτι, βοηθώντας στη μείωση των απορριμμάτων και διατηρώντας το οργανικό υλικό στον κύκλο παραγωγής τροφίμων. Υπάρχουν δύο βασικά πλεονεκτήματα της οικιακής κομποστοποίησης:
• Απόδοση όλο το χρόνο – η οικιακή κομποστοποίηση είναι ανεξάρτητη από τις καιρικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να διασφαλίσετε ότι πληρούνται όλες οι βέλτιστες συνθήκες κομποστοποίησης ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, δεν έχει πρόβλημα με τις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες που σταματούν, σχεδόν εντελώς, τη διαδικασία κομποστοποίησης στην εξωτερική κομποστοποίηση.
• Κατάλληλο για όλους τους τύπους κατοικιών – υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο η οικιακή κομποστοποίηση είναι η απόλυτη λύση διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων στο σπίτι: μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιονδήποτε τύπο σπιτιού. Ενώ η κομποστοποίηση εξωτερικού χώρου περιορίζεται σε σπίτια με αυλές, η οικιακή κομποστοποίηση μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και στα πιο μικρά διαμερίσματα.

Διαφορετικές μέθοδοι οικιακής κομποστοποίησης

Υπάρχουν διάφοροι τύποι και μέθοδοι κομποστοποίησης γενικά, και όλοι τους μπορούν να εφαρμοστούν και στην κομποστοποίηση εσωτερικού χώρου. Επιπλέον, το είδος της κομποστοποίησης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία. Οι τρεις πιο γνωστές μέθοδοι κομποστοποίησης είναι:
Αερόβια αποσύνθεση (γνωστή και ως κομποστοποίηση) – όπως υποδηλώνει το όνομα, απαιτεί μια αρκετά μεγάλη ποσότητα οξυγόνου (αερισμός). Ανάλογα με την ποσότητα της θερμότητας που παράγεται κατά την αποσύνθεση (ανάλογα με το είδος του υλικού στο κομπόστ), μιλάμε για θερμή και κρύα κομποστοποίηση.

Vermicomposting – αυτό είναι ένα ειδικό είδος κομποστοποίησης, όπου ωφέλιμα είδη σκουληκιών εισάγονται στο κομπόστ. Στη συνέχεια τα σκουλήκια επεξεργάζονται το οργανικό υλικό και φροντίζουν για τον αερισμό του.

Κομποστοποίηση Bokashi – τεχνικά μιλώντας, αυτή είναι η μέθοδος αποσύνθεσης με ζύμωση. Πραγματοποιείται όταν υπάρχει πολύ λίγο οξυγόνο (O2 συγκέντρωση< 5 mg/l) και προστίθενται αναερόβιοι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί (συνήθως σε μια μορφή πίτουρου Bokashi).

Γιατί η κομποστοποίηση Bokashi είναι η πιο πρακτική λύση οικιακής κομποστοποίησης

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την κομποστοποίηση ως κάτι δύσοσμο που λερώνει, μπορεί πραγματικά να γίνει εξαιρετικά νοικοκυρεμένα όταν προσεγγιστεί σωστά. Και ενώ υπάρχουν αρκετές λύσεις κομποστοποίησης, η μέθοδος Bokashi βρίσκεται σίγουρα στην κορυφή όσον αφορά την πρακτικότητα της κομποστοποίησης σε εσωτερικούς χώρους.
Γιατί; Οι άλλες δύο μέθοδοι είναι πολύ πιο ακατάστατες. Και οι δύο περιλαμβάνουν την προσθήκη χώματος στο μείγμα, το οποίο από μόνο του λερώνει και απαιτεί επίσης ένα μεγαλύτερο δοχείο. Επιπλέον, η Vermicomposting απαιτεί να έχετε σκουλήκια στο σπίτι σας, κάτι με το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δε θα ένιωθαν άνετα. Επιπλέον, και οι δύο αυτές μέθοδοι απαιτούν να κάνετε τρύπες για αέρα στο δοχείο (που δυστυχώς θα επιτρέψει να βγουν δυσάρεστες οσμές). Επιπλέον, τόσο η αερόβια κομποστοποίηση εσωτερικών χώρων όσο και η Vermicomposting είναι αρκετά ευαίσθητες ως προς το είδος των οργανικών αποβλήτων που μπορείτε να προσθέσετε. Από την άλλη πλευρά, η κομποστοποίηση Bokashi ζυμώνει εύκολα όλους τους τύπους απορριμμάτων τροφής, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος και των μικρότερων οστών. Το τελευταίο, συμβάλλει περαιτέρω στη συνολική πρακτικότητα.