Το θέμα της αυτάρκειας είναι φλέγον ζήτημα αυτή τη στιγμή. Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε στο σημείο που πολλοί από εμάς βλέπουμε τι αλλαγές χρειάζεται να γίνουν. Ωστόσο, παλιοί και ξεπερασμένοι τρόποι που θα έπρεπε να έχουν γίνει παρελθόν, εξακολουθούν να εκφράζονται από μέρος του κοινωνικού συνόλου. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν μεμονωμένα άτομα αλλά και κοινότητες σε όλο τον κόσμο που ήδη επιδεικνύουν ένα επίπεδο συνειδητότητας  που πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να φτάσουμε. Υπάρχει ελπίδα, από την οποία πρέπει να πάρουμε δύναμη  για να συνεχίσουμε να προχωράμε. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να παραδεχτούμε ότι η τρέχουσα κατάσταση επιφυλάσσει μεγάλη αβεβαιότητα. Υπάρχει μεγάλη αστάθεια με τους ενεργειακούς πόρους, όπως και με την προσφορά τροφίμων.

Κανείς δε μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα εάν θα υπάρξει έλλειψη τροφίμων στον κοντινό μέλλον. Έτσι λοιπόν, το να γνωρίζεις πώς να γίνεις πιο αυτάρκης είναι σοβαρή υπόθεση. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να γίνουμε όλοι αγρότες και να παράγει ο καθένας το σύνολο των τροφίμων που καταναλώνει. Είναι όμως γεγονός ότι η αυτάρκεια είναι ένας από τους επιτυχημένους τρόπους καταπολέμησης αυτής της αβεβαιότητας. Η αυτάρκεια είναι μια βιώσιμη λύση

Πώς να είστε πιο αυτάρκεις

Υπάρχουν φυσικά πολλοί δρόμοι προς την αυτάρκεια. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πιθανότατα ανέφικτο να εφαρμοστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η παραγωγή έστω μερικών από τα απαραίτητα λαχανικά και βότανα είναι εφικτή. Και είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε να το κάνετε βιολογικά και με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Έτσι, αντί να αναλύσουμε όλους τους πιθανούς δρόμους προς την αυτάρκεια, θα εστιάσουμε στον τρόπο που γνωρίζουμε πιο καλά – τη μέθοδο κομποστοποίησης bokashi.

Αυτάρκεια και κομποστοποίηση Μποκάσι

Με τη συλλογή οργανικών απορριμμάτων, όπως τα υπολείμματα φαγητού σας, σε έναν κομποστοποιητή bokashi, ξεκινάτε το ταξίδι σας στο «πώς να είστε πιο αυτάρκεις». Με τη χρήση κατάλληλων κάδων bokashi, τέτοιων που εξασφαλίζουν αεροστεγείς συνθήκες και εύκολη στράγγιση του υγρού bokashi, η φυσική διαδικασία μετατρέπει τα οργανικά σας απόβλητα σε νέους πόρους. Αυτοί οι νέοι πόροι έρχονται με τη μορφή του υγρού bokashi (παραπροϊόν) και της μάζας bokashi (κύριο προϊόν). Το παραπροϊόν χρησιμεύει ως εξαιρετικό φυσικό λίπασμα όταν αραιώνεται με νερό σε αναλογία 200:1. Από την άλλη, η μάζα bokashi χρησιμεύει ως ένα εξαιρετικά θρεπτικό βελτιωτικό εδάφους. Και οι δύο αυτοί πόροι σάς δίνουν τη δυνατότητα να παράγετε τα βιολογικά σας τρόφιμα όταν τους χρησιμοποιείτε για τον κήπο σας, τα παρτέρια, τα φυτά του μπαλκονιού, τα φυτά εσωτερικού χώρου κ.λπ.

Άρα, πώς μπορείς να είσαι πιο αυτάρκης και ταυτόχρονα να κάνεις σωστή διαχείριση των απορριμμάτων σου; Χρησιμοποιώντας υψηλής ποιότητας κάδους Bokashi, όπως οι κομποστοποιητές Bokashi Organko, και αξιοποιώντας τους πόρους που προσφέρουν για να ξεκινήσεις να παράγεις τα δικά σου βιολογικά τρόφιμα. Ένας διπλός κάδος όπως το Bokashi Organko 2 set ίσως είναι η ιδανική λύση για εσένα που θες όλη τη δυνατή λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα για το διαμέρισμα και το μπαλκόνι, μαζί με ξεχωριστό design.