Το υγρό λίπασμα Bokashi, γνωστό και ως υγρό ζύμωσης ή υγρό bokashi, είναι ένα φυσικό λίπασμα, που παρασκευάζεται κατά τη διαδικασία ζύμωσης σε κομποστοποιητή κουζίνας με την προσθήκη πίτουρου με αποτελεσματικούς μικροοργανισμούς. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο είτε στο μπαλκόνι είτε στον κήπο. Πώς όμως να το ετοιμάσετε;

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά εύκολη και δεν απαιτεί προσπάθεια. Γεμίστε τακτικά το Bokashi Organko και φροντίστε να προσθέτετε 20 ml βιογενές (πίτουρο Bokashi) μετά από κάθε στρώση οργανικών απορριμμάτων. Το καπάκι στο Bokashi Organko 1 πρέπει να κλείσει ερμητικά και το πιεστήριο στο μικρότερο Bokashi Organko 2 πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να πιέσει τον αέρα προς τα έξω, προκειμένου να γίνεται σωστά η διαδικασία ζύμωσης.

Όταν γεμίσετε το Bokashi Organko, προσθέστε το πίτουρο και καλύψτε τον κομποστοποιητή για τουλάχιστον 14 ημέρες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της ζύμωσης θα παράγεται το υγρό Bokashi, το οποίο θα πρέπει να αποστραγγίζετε κάθε 3-4 ημέρες. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε (και πρέπει) να συλλέγετε το υγρό πριν γεμίσει τελείως ο κομποστοποιητής.

Το υγρό Bokashi είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό φυσικό λίπασμα bokashi που πρέπει να αραιώσετε πριν το χρησιμοποιήσετε για να ποτίσετε τα φυτά σας. Σας συμβουλεύουμε να το ανακατεύετε με νερό σε αναλογία 1 : 100 αν ποτίζετε τα φυτά λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, αλλά αν το κάνετε πιο συχνά, τότε αραιώστε το σε αναλογία 1 : 200.

Απλά δοκιμάστε και παίξτε με τη μαγεία του λιπάσματος bokashi. Ποτίστε ένα μέρος του κήπου σας με αραιωμένο υγρό Bokashi και ταυτόχρονα ποτίστε το άλλο μέρος του κήπου μόνο με καθαρό νερό. Θα παρατηρήσετε γρήγορα τη διαφορά!