Από τη βιομηχανική επανάσταση, οι άνθρωποι άρχισαν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μηχανές και τεχνητά υλικά, συμπεριλαμβανομένων των τεχνητών λιπασμάτων. Τα τελευταία χρησιμοποιούνται παγκοσμίως τα τελευταία 70 χρόνια. Βραχυπρόθεσμα, φάνηκαν ως μια υπέροχη ιδέα. Όμως, όπως συμβαίνει στις περισσότερες συντομεύσεις, τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν λάθος – υπερθέρμανση του πλανήτη, εξάντληση του έδαφος, επιβλαβή τρόφιμα, διαταραγμένα οικοσυστήματα κ.λπ. Δυστυχώς, η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη ξεκάθαρες λύσεις για όλα αυτά τα προβλήματα. Ωστόσο, όσον αφορά την αποκατάσταση του εδάφους, τα φυσικά λιπάσματα είναι σίγουρα ένα από τα κλειδιά. Γι αυτό, θέλουμε να σας παρουσιάσουμε 10 συναρπαστικά πλεονεκτήματα των φυσικών λιπασμάτων. Πρώτα όμως θα διασφαλίσουμε ότι όλοι γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ φυσικών και τεχνητών λιπασμάτων, και στη συνέχεια θα απαριθμήσουμε τα κύρια πλεονεκτήματα των φυσικών λιπασμάτων. Θα σας πούμε επίσης για την καλύτερη μέθοδο χειρισμού οργανικών απορριμμάτων, η οποία σας παρέχει και το δικό σας φυσικό λίπασμα.

Η κύρια διαφορά μεταξύ φυσικών και τεχνητών λιπασμάτων

Αυτή η σύγκριση θα μπορούσε να πάρει μεγάλη έκταση, αλλά θα την κάνουμε όσο πιο απλά γίνεται. Ας εστιάσουμε στη βασική διαφορά μεταξύ των δύο τύπων λιπασμάτων. Η κύρια διάκρισή τους βρίσκεται στον στόχο τους.  Με τα τεχνητά λιπάσματα, εστιάζουμε στην παροχή θρεπτικών ουσιών στα φυτά που αναπτύσσονται από το έδαφος. Από την άλλη, τα οργανικά λιπάσματα τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά το έδαφος. Και, ενώ το τάισμα των φυτών μπορεί να φαίνεται μια έξυπνη παράκαμψη, μακροπρόθεσμα καταστρέφει το έδαφος με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμο.

Επιπλέον, τα βασικά θρεπτικά συστατικά και στους δύο τύπους λιπασμάτων είναι συνήθως το άζωτο (Ν), ο φώσφορος (Ρ) και το κάλιο (Κ). Γι αυτό οι συσκευασίες των τεχνητών λιπασμάτων συνήθως αναφέρουν την αναλογία «NPK». Ωστόσο, αν και τόσο τα οργανικά όσο και τα συνθετικά λιπάσματα έχουν τα ίδια βασικά στοιχεία, η προέλευση αυτών των ανόργανων στοιχείων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Οι ανθρωπογενείς ενώσεις, όπως το φωσφορικό αμμώνιο και το θειικό κάλιο, προσφέρουν ανόργανα στοιχεία χαμηλότερης ποιότητας. Από την άλλη πλευρά, τα Ν, Ρ και Κ στα φυσικά λιπάσματα προέρχονται από την κοπριά, το λίπασμα και το άλευρο αίματος και γι αυτό είναι πιο πολύτιμα.

Σε περίπτωση που εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι τα τεχνητά λιπάσματα είναι καλή επιλογή, σας ενθαρρύνουμε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ Kiss the Ground. Ο Γούντι Χάρελσον διερευνά σε βάθος για να σας δείξει τη ζημιά που έχουν κάνει τα ανθρωπογενή τεχνητά λιπάσματα στη γεωργία και στον πλανήτη μας. Ευτυχώς, προσφέρει και τις λύσεις – και η εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων των φυσικών λιπασμάτων είναι ένα από τα κλειδιά. Αποδεικνύεται επίσης ότι η σωστή γεωργία δεσμεύει και μειώνει την υπάρχουσα αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρα.

Κύρια πλεονεκτήματα των φυσικών λιπασμάτων

Γνωρίζουμε ότι η αλλαγή συνηθειών, όπως η διακοπή της χρήσης τεχνητών λιπασμάτων δεν είναι εύκολη. Για να κάνουμε το σωστό χρειαζόμαστε τη βοήθεια ισχυρών επιχειρημάτων και δύναμη για να καμφθεί η αντίσταση στην αλλαγή. Τα ακόλουθα πλεονεκτήματα των φυσικών λιπασμάτων μπορούν να χρησιμεύσουν ως σοβαρό κίνητρο.

• Τα φυσικά λιπάσματα εξισορροπούν το οικοσύστημα του εδάφους καθώς παραμένει γόνιμο για μεγάλο διάστημα.

• Τα οργανικά λιπάσματα ενισχύουν την υγεία των φυτών με φυσικό τρόπο.

• Όταν χρησιμοποιείται φυσικό λιπάσμα, δεν υπάρχει φόβος να προστεθούν τεχνητά συστατικά στο έδαφος.

• Η χρήση οργανικού λιπάσματος, προκύπτει από την αποδόμηση οργανικού υλικού μέσω ποιοτικής κομποστοποίησης. Η αποσύνθεση ακολουθεί τη σωστή διαδρομή χωρίς χημική παρέμβαση.

• Τα φυσικά λιπάσματα ενισχύουν την ισορροπία του εδάφους αντί να τη διαταράσσουν – δεν αφήνουν πίσω τους τεχνητές ενώσεις.

• Με τα φυσικά λιπάσματα, μπορείτε να μεταφέρετε θρεπτικά συστατικά αργά και με βιώσιμο τρόπο.

• Όταν χρησιμοποιούνται οργανικά λιπάσματα, είναι πολύ εύκολο να αποφευχθεί η υπερλίπανση, κάτι που συμβαίνει συχνά όταν χρησιμοποιούνται συνθετικά λιπάσματα.

• Τα φυσικά λιπάσματα είναι πλούσια σε ωφέλιμους μικροοργανισμούς (γνωστοί και ως ενεργοί μικροοργανισμοί [EM]) που καθιστούν δυνατή τη βιολογική γεωργία.

• Τα οργανικά λιπάσματα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του εδάφους και των φυτών, καθιστώντας τις καλλιέργειες πιο ανθεκτικές στις αντιξοότητες.

• Το φυσικό λίπασμα μπορεί να παρασκευαστεί εύκολα από οποιονδήποτε.

Πώς να εκμεταλλευτείτε εύκολα τα πλεονεκτήματα των φυσικών λιπασμάτων

Το τελευταίο σημείο παραπάνω επισημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να κάνει φυσικό λίπασμα. Ενώ υπάρχουν διάφορες συνταγές και τρόποι για να το κάνετε αυτό, υπάρχει μια μέθοδος που πραγματικά ξεχωρίζει – η χρήση του υγρού ζύμωσης bokashi. Αυτός ο χυμός bokashi είναι διαθέσιμος ως παραπροϊόν σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί τη μέθοδο κομποστοποίησης bokashi για να διαχειριστεί υπεύθυνα τα οργανικά απόβλητα. Αποδεικνύεται ότι αυτός ο τύπος κομποστοποίησης είναι ο πιο αποτελεσματικός, ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον και ο πιο φιλικός προς τον χρήστη. Επιπλέον, μπορεί να γίνει εύκολα χρησιμοποιώντας κομποστοποιητές εσωτερικού χώρου, γεγονός που καθιστά την κομποστοποίηση bokashi κατάλληλη τόσο για κατοίκους της υπαίθρου όσο και των αστικών περιοχών. Επιπλέον, όταν χρησιμοποιείτε κομποστοποιητές bokashi υψηλής ποιότητας, συλλέγετε εύκολα τον υγρό ζύμωσης. Έπειτα πρέπει απλά να το αραιώσετε με νερό σε αναλογία 1:200 και έχετε έτοιμο το φυσικό σας λίπασμα. Έτσι, μπορείτε εύκολα να εφαρμόσετε όλα τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα των φυσικών λιπασμάτων.

Πέρα από τα πλεονεκτήματα των φυσικών λιπασμάτων

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η χρήση της κομποστοποίησης bokashi για πρόσβαση στα πλεονεκτήματα των φυσικών λιπασμάτων είναι μόνο μία από τις πτυχές για τις οποίες πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να χρησιμοποιούν αυτήν τη μέθοδο για να διαχειρίζονται υπεύθυνα τα οργανικά υπολείμματα, καθώς αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο όλων των αστικών απορριμμάτων. Αυτός ο καθαρός τρόπος μείωσης της ποσότητας των οργανικών αποβλήτων κατά 25% και η δυνατότητα να τα μετατρέπει σε νέους πόρους δεν θέλει και πολλή σκέψη. Γι αυτό, σας ενθαρρύνουμε πραγματικά να μάθετε περισσότερα για αυτήν τη βιώσιμη μέθοδο και πώς μπορείτε να βοηθήσετε στο κλείσιμο του κύκλου της αειφορίας.