Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι τα οργανικά απόβλητα αποτελούν περίπου το 34% όλων των αστικών απορριμμάτων. Δυστυχώς, λιγότερα από τα μισά από αυτά ανακυκλώνονται (περίπου 43%). Ως εκ τούτου, όλοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο, να μάθουμε τις έννοιες της βιωσιμότητας και στη συνέχεια να αναλάβουμε δράση εφαρμόζοντας τις σωστές συνήθειες. Εδώ θα επικεντρωθούμε στο πρώτο μέρος: θα σας πούμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον κύκλο τροφής – απορριμμάτων και πώς μπορείτε να παίξετε εύκολα το ρόλο σας με το Bokashi Organko.

Τι είναι ο βρόχος τροφής –  απορριμμάτων

Η βασική ιδέα είναι ότι τα οργανικά απόβλητα πρέπει να παραμείνουν στο κύκλωμα (πρέπει να κυκλοφορούν) προκειμένου να τα ανακυκλώσουμε πλήρως και έτσι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα οργανικά απόβλητα επαναχρησιμοποιούνται. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουμε την ποσότητα των οργανικών αποβλήτων, αποτρέπουμε την αποσύνθεση τους σε χώρους υγειονομικής ταφής, όπου εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες CO2, και διασφαλίζουμε ότι τα οργανικά υλικά χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν θρεπτική αξία στο έδαφος μας και συνεπώς στα φυτά μας.

Δεδομένου ότι ο κύκλος τροφής – απορριμμάτων είναι ένας βρόχος (μια κλειστή κυκλική διαδικασία), μπορούμε να αρχίσουμε να τον περιγράφουμε από οποιοδήποτε σημείο. Ωστόσο, ας ξεκινήσουμε από την προετοιμασία του φαγητού. Και, ενώ υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κύκλων τροφής – απορριμμάτων, θα επικεντρωθούμε στον πιο αποτελεσματικό. Παρακάτω είναι τα βασικά στάδια του βρόχου:

1. Προετοιμασία φαγητού – Παράγετε ή αγοράζετε τρόφιμα και κατά την προετοιμασία τους (ειδικά αν τρώτε υγιεινά), ξεκινάτε να παράγετε οργανικά απόβλητα. Δυστυχώς, υπάρχουν επίσης πολλά υπολείμματα γευμάτων. Αν και ιδανικά, θέλουμε να ετοιμάζουμε το φαγητό μας σε τέτοιες ποσότητες ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα, κάνουμε τεράστια διαφορά αν κάνουμε σωστά τη συλλογή τους (περισσότερα για αυτό παρακάτω).

2. Ορθή συλλογή οργανικών απορριμμάτων – Η συλλογή όλων των οργανικών απορριμμάτων σας και η σωστή αποθήκευσή τους είναι ζωτικής σημασίας. Πρώτον, πρέπει να διαχωριστούν από τους άλλους τύπους απορριμμάτων. Και, καθώς πολλοί χρήστες θεωρούν ότι η διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων είναι βρώμικη δουλειά, θα σας πούμε για ένα εργαλείο που κάνει τη διαφορά.

To Bokashi Organko – Πρόκειται για έναν κομποστοποιητή κουζίνας που έχει σχεδιαστεί για να προάγει τη φυσική διαδικασία αποδόμησης της οργανικής ύλης με τη διαδικασία της ζύμωσης (δηλαδή των τροφίμων). Η ζύμωση απαιτεί αεροστεγείς συνθήκες και έναν τρόπο εύκολης απομάκρυνσης του υγρού (παραπροϊόν της ζύμωσης). Επιπλέον, με το Bokashi Organko, εξαλείφετε το πρόβλημα των εντόμων και των δυσάρεστων οσμών και άλλα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση οργανικών απορριμμάτων. Ταυτόχρονα μειώνετε την ποσότητα των απορριμμάτων (μείωση όγκου κατά 25%) και τα ανακυκλώνετε. Σημειώστε ότι για τη βέλτιστη ροή του βρόχου τροφής – απορριμμάτων, συνιστάται να έχετε δύο κομποστοποιητές Bokashi (ο ένας σε χρήση όταν ο άλλος έχει γεμίσει και παραμένει σφραγισμένος για τις 15 ημέρες που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ζύμωσης).

3. Ενεργοί μικροοργανισμοί (EM) – Σημαντικό μέρος ενός κατάλληλου βρόχου απορριμμάτων τροφίμων που χρησιμοποιεί την πιο πρακτική και αποτελεσματική οικιακή διαχείριση οργανικών απορριμμάτων (κομποστοποίηση Bokashi) είναι η χρήση ενεργοποιητών ζύμωσης (γνωστοί και ως ενεργοί μικροοργανισμοί). Ενώ πολλοί ωφέλιμοι μικροοργανισμοί υπάρχουν ήδη στα τρόφιμα, θέλετε να προσθέσετε έναν κατάλληλο ενεργοποιητή ζύμωσης (π.χ. πίτουρο Bokashi) για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη ζύμωση. Ως εκ τούτου, απλά ψεκάζετε ή πασπαλίζετε EM πάνω από τα βιολογικά τρόφιμα αφού αδειάσετε την καθημερινή σας παρτίδα μέσα στο Bokashi Organko σας.

4. Παραπροϊόν της κομποστοποίησης Bokashi – Υγρό Bokashi  – Μπορεί να χρειαστούν έως και δύο ημέρες μετά την απόθεση μιας νέας παρτίδας υπολειμμάτων στον κάδο για να εμφανιστεί το υγρό Bokashi (εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία κομποστοποίησης). Ωστόσο, όταν η διαδικασία έχει πάρει το δρόμο της, θα πρέπει να συλλέγετε το υγρό ζύμωσης (γνωστό και ως χυμός Bokashi) κάθε δεύτερη-τρίτη μέρα. Επιπλέον, αυτό το υγρό είναι ένα τέλειο λίπασμα για τα φυτά όταν αραιώνεται σε αναλογία 1:200 (1 μέρος υγρού Bokashi σε 200 μέρη νερό, ή 10ml σε 2 λίτρα νερό). Ωστόσο, όταν δεν αραιώνεται χρησιμεύει και ως εξαιρετικό βιολογικό καθαριστικό αποχέτευσης. Με την παραγωγή αυτού του παραπροϊόντος, ο όγκος των οργανικών απορριμμάτων σας μειώνεται σημαντικά.

5. Η χρήση της μάζας Bokashi από νοικοκυριά έναντι της χρήσης από την κοινότητα – Αυτό είναι ένα στάδιο του βρόχου τροφής – απορριμμάτων που μπορεί να ακολουθήσει δύο δρόμους. Ο ένας είναι κατάλληλος για χρήστες με δικούς τους κήπους, ενώ ο άλλος είναι για χρήστες που ζουν σε περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένες κοινότητες, οι οποίες διασφαλίζουν την περαιτέρω σωστή επεξεργασία των απορριμμάτων τροφίμων. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να επισημάνουμε ότι η κομποστοποίηση Bokashi είναι δύο φορές πιο γρήγορη και έχει δέκα φορές χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με την παραδοσιακή κομποστοποίηση.

α) Τα νοικοκυριά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη ζυμωμένη μάζα προ-κομποστοποίησης (κέικ Bokashi) θάβοντάς την στο χώμα του κήπου τους. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τη ζυμωμένη μάζα κομπόστ Bokashi, όπως πχ να την θάψετε σε γλάστρα της βεράντας σας, να την θάψετε στο κοντινό σας πάρκο ή δάσος ή να την πετάξετε στον καφέ κάδο για τα οργανικά απορρίμματα

β) Οι κοινότητες χρησιμοποιούν ένα οργανωμένο σύστημα για τη συλλογή μάζας προ-κομποστοποίησης και στη συνέχεια την επεξεργασία της σε λίπασμα, που στη συνέχεια χρησιμοποιούν οι αγρότες και οι κηπουροί της κοινότητας. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού του βρόχου τροφής – απορριμμάτων έχει δημιουργηθεί στην «Βιώσιμη Πόλη »στο Ντουμπάι.

6. Παραγωγή τροφίμων – Η χρήση κομπόστ είναι ένα βασικό συστατικό της βιολογικής κηπουρικής και γεωργίας. Σε συνδυασμό με την οργανική ζύμωση, διασφαλίζει ότι τα φυτά λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν. Η παραγωγή βιολογικών καλλιεργειών είναι πολύ πιο εύκολη σε ένα υγιές και ενεργό έδαφος. Επιπλέον, οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί (τεχνολογία EM) βοηθούν να διασφαλιστεί ότι τα φυτά προστατεύονται από επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Μόλις οι καλλιέργειες είναι ώριμες και έτοιμες, επιστρέφουμε πίσω στην προετοιμασία του φαγητού, η οποία κλείνει με επιτυχία τον κύκλο τροφής – απορριμμάτων.

Επίλογος

Για πολλά χρόνια, ο βιώσιμος τρόπος ζωής ήταν μια επιλογή που ασκούσε ένας πολύ μικρός αριθμός  ατόμων. Ευτυχώς την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί συνολικά η παγκόσμια περιβαλλοντική συνείδηση. Έτσι λοιπόν τώρα πια γνωρίζουμε πως όταν δεν εφαρμόζουμε τη βιωσιμότητα σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές. Με την αυξημένη υπερθέρμανση του πλανήτη να προκαλεί ήδη καταστροφικά ζητήματα σε όλο τον κόσμο, πιστεύουμε ότι ο βιώσιμος τρόπος ζωής δεν πρέπει πλέον να είναι επιλογή αλλά υποχρέωση. Και, ενώ οι πολιτικοί μπορεί τελικά να εφαρμόσουν τους κατάλληλους νόμους, όλοι γνωρίζουμε πόσο αργά κινούνται.

Επομένως, είναι σημαντικό να αναλάβουμε όλοι την πλήρη ευθύνη για την ευημερία της μητέρας φύσης και όλων των κατοίκων της κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούμε. Έχοντας αυτό κατά νου και χάρη στο Bokashi Organko, η εφαρμογή του παραπάνω βρόχου τροφής – απορριμμάτων στην καθημερινή μας ζωή είναι μια μικρή αλλά ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο ζωής μας που όλοι πρέπει και μπορούμε να εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατό. Το ‘χουμε!