Οι εποχές που η κομποστοποίηση προοριζόταν για αγρότες ή για ανθρώπους που ζούσαν σε σπίτια με μεγάλους κήπους, ανήκουν στο παρελθόν. Χάρη στους ποιοτικούς αστικούς κάδους κομποστοποίησης που χρησιμοποιούν τη μέθοδο κομποστοποίησης Bokashi, ακόμη και οι κάτοικοι ενός διαμερίσματος μπορούν εύκολα να εφαρμόσουν την οικιακή κομποστοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο ο καθένας μας μπορεί να διαχειρίζεται υπεύθυνα τα βιολογικά απόβλητά του.

Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες! Με τη βοήθεια ενός κατάλληλου αστικού κομποστοποιητή, μπορείτε πολύ εύκολα να μειώσετε την ποσότητα των οργανικών απορριμμάτων που παράγετε. Επιπλέον, μπορείτε να μετατρέψετε τα υπολείμματα τροφής σας σε μάζα προ-κομποστοποίησης και σε υγρό bokashi, που έχουν πρακτική χρήση και μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή βιολογικών τροφίμων.

Για να κάνουμε τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο απλά ώστε να  εξοικειωθείτε με τους αστικούς κάδους κομποστοποίησης, θα καλύψουμε το θέμα απαντώντας σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις. Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα σας παρουσιάσουν όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να χρησιμοποιείτε σωστά έναν αστικό κομποστοποιητή. Ωστόσο, σε περίπτωση που νιώθετε πως χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να εξερευνήσετε το blog μας που είναι αφιερωμένο στην κομποστοποίηση Bokashi.

Γνωρίστε τον Αστικό Κομποστοποιητή: Ερωτήσεις και απαντήσεις που θα σας βοηθήσουν να εξοικειωθείτε με τους οικιακούς κάδους

Εάν είστε εντελώς αρχάριοι στην κομποστοποίηση εσωτερικού χώρου και δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ αστικό κομποστοποιητή στο παρελθόν, σας συνιστούμε να διαβάσετε όλες τις ερωτήσεις. Από την άλλη, αν γνωρίζετε ήδη ένα ή δύο πράγματα για τους αστικούς κάδους κομποστοποίησης, ρίξτε μια ματιά στις ερωτήσεις και σταματήστε σε αυτές που σας τραβούν την προσοχή σας.

Τι μπορείτε να βάλετε στον Αστικό Κομποστοποιητή;

Το καλό με τους κάδους αστικής κομποστοποιήσης, είναι ότι οι περισσότεροι (και είναι αυτοί που προτείνουμε) χρησιμοποιούν τη μέθοδο κομποστοποίησης Bokashi. Τέτοιοι κομποστοποιητές αποδομούν το περιεχόμενο με τη διαδικασία της ζύμωσης, που είναι ισχυρή και ικανή να διαχειριστεί σχεδόν κάθε είδους οργανικό υλικό. Έτσι, μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε είδος υπολειμμάτων τροφής, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος και των μικρών οστών. Ωστόσο, είναι καλύτερο να τα βάζετε σε μικρότερα κομμάτια. Ακολουθεί μια λίστα με τα πιο κοινά οργανικά απόβλητα που τοποθετούνται στους κάδους αστικής κομποστοποιήσης:

 • φρούτα και λαχανικά,
 • φλούδες εσπεριδοειδών και μπανάνας,
 • έτοιμο φαγητό,
 • μαγειρεμένο και ωμό κρέας,
 • ψάρι,
 • γιαούρτι,
 • τυρί,
 • αυγά,
 • μικρά οστά,
 • ψωμί,
 • κόκκοι καφέ,
 • φακελάκια τσαγιού,
 • λουλούδια και μικρές ποσότητες χαρτομάντηλων.

Τι πρέπει να αποφεύγετε να βάζετε στο Αστικό Κομποστοποιητή Bokashi;

Ακολουθεί μια λίστα με τα τρόφιμα που δεν πρέπει να βάλετε στον κομποστοποιητή Bokashi:

 • υγρά (νερό, γάλα, χυμός, ξύδι, λάδι),
 • χαρτί,
 • πλαστικές ύλες,
 • μεγάλα οστά,
 • στάχτες,
 • περιττώματα ζώων.

Είναι ο Αστικός Κομποστοποιητής κατάλληλος για Διαμέρισμα;

Όπως υποδηλώνει το «αστικός», αυτοί οι κομποστοποιητές είναι κατάλληλοι για όλους τους τύπους σπιτιών. Ενώ υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη και βασίζονται σε διαφορετικούς τρόπους κομποστοποίησης, πιστεύουμε ότι οι κομποστοποιητές Bokashi είναι αυτοί που έχουν σχεδιαστεί καλύτερα για χρήση σε εσωτερικούς χώρους.
Γιατί;
Γιατί, είναι αεροστεγείς και δεν περιέχουν ούτε χώμα, ούτε σκουλήκια, όπως στην κλασική κομποστοποίηση και στην βερμικομποστοποίηση αντίστοιχα.

Πώς χρησιμοποιώ τον Αστικό Κομποστοποιητή;

Η χρήση του καλύτερου αστικού κομποστοποιητή (δηλαδή του Bokashi Organko) είναι πολύ απλή. Δεν έχει πολύ διαφορά στη χρήση με οποιονδήποτε άλλο κάδο. Οι βασικές διαφορές είναι οι ενεργοί μικροοργανισμοί (EM), τους οποίους πρέπει να εισάγετε στο μείγμα χρησιμοποιώντας σπρέι επιτάχυνσης κομποστοποίησης ή πίτουρο bokashi (μίγμα πίτουρου, αναμεμειγμένο με μελάσα (ζάχαρη και νερό), εμπλουτισμένο με ωφέλιμους μικροοργανισμούς (βακτήρια γαλακτικού οξέος, ζύμες , φωτοσυνθετικοί οργανισμοί, ακτινομύκητες και ενζυμικά ενεργοί μύκητες).

Όταν χρησιμοποιείτε έναν αστικό κομποστοποιητή Bokashi, είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε να σφραγίζετε καλά τον κάδο. Επιπλέον, πρέπει να τον αποστραγγίζετε κάθε 2-3 ημέρες αφαιρώντας το υγρό Bokashi.

Τι γίνεται αν ο Αστικός Κομποστοποιητής μου αρχίσει να μυρίζει άσχημα;

Κατά τη χρήση αστικού κομποστοποιητή Bokashi, η μυρωδιά δεν θα πρέπει ποτέ να είναι πολύ άσχημη. Στην πραγματικότητα, όταν το καπάκι είναι κλειστό, δεν θα  πρέπει να υπάρχει καθόλου μυρωδιά. Φυσικά, κάθε φορά που ανοίγετε τον κάδο, θα αναδύεται μια συγκεκριμένη μυρωδιά, όχι όμως πολύ έντονη. Σε περίπτωση που ο αστικός κομποστοποιητής σας αρχίσει να μυρίζει πολύ άσχημα και αν υπάρχει μαύρη μούχλα μέσα, τότε σημαίνει πως η μάζα έχει χαλάσει. Θα πρέπει να πετάξετε το περιεχόμενο (χρησιμοποιήστε τους καφέ κάδους που προορίζονται για οργανικά απορρίμματα), να πλύνετε τον κάδο και να ξεκινήσετε από την αρχή.

Χρειάζεται να καθαρίζω τον Αστικό Κομποστοποιητή μου; Αν ναι, πώς;

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη να καθαρίσετε τον αστικό κομποστοποιητή εάν η ζύμωση έγινε σωστά και η μάζα δεν χάλασε (χωρίς μαύρη μούχλα). Αν θέλετε, μπορείτε να τον ξεπλύνετε με νερό. Φροντίστε όμως να το στραγγίξετε σωστά και να μην αφήσετε νερό μέσα. Επιπλέον, φροντίστε να μην χρησιμοποιήσετε χημικά για να καθαρίσετε τον αστικό κομποστοποιητή σας γιατί αυτό θα εμποδίσει τους ενεργούς μικροοργανισμούς να επιβιώσουν και να κάνουν τη δουλειά τους.

Τι κάνω όταν γεμίσει ο εσωτερικός κάδος κομποστοποίησης;

Μόλις γεμίσει ο κάδος σας, τον αφήνετε να υποστεί την τελική διαδικασία ζύμωσης για 2 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξακολουθείτε να αποστραγγίζετε τον αστικό κομποστοποιητή σας κάθε 2 έως 3 ημέρες. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να έχετε δύο αστικούς κάδους κομποστοποίησης, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον έναν ενώ ο άλλος είναι γεμάτος και βρίσκεται στη διαδικασία ζύμωσης 2 εβδομάδων. Μετά από δύο εβδομάδες, η μάζα Bokashi είναι έτοιμη για χρήση. Εάν έχετε κήπο ή φυτά σε γλάστρες, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε οι ίδιοι. Εάν όχι, φροντίστε να το δωρίσετε σε έναν τοπικό κηπουρό ή σε ένα κέντρο κήπου. Πραγματικά θα το εκτιμήσουν.

Εμφανίζονται σκουλήκια ή μύγες στον Αστικό Κομποστοποιητή;

Εάν έχετε φροντίσει να μην μείνει το καπάκι ανοιχτό, δεν θα έρθουν σκουλήκια ή μύγες. Ωστόσο, σε περίπτωση που ξεχάσετε να κλείσετε το καπάκι, οι μύγες μπορεί να έρθουν και να γεννήσουν αυγά. Γι αυτό φροντίστε κάθε φορά να κλείνετε καλά το καπάκι.

Γιατί υπάρχει βρυσάκι στον κάδο κομποστοποίησης Bokashi;

Το υγρό Bokashi ή ο χυμός ζύμωσης, είναι ένα πολύ σημαντικό παραπροϊόν της ζύμωσης. Επιπλέον, για να βεβαιωθείτε ότι πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες και για να μην δημιουργείται άσχημη μυρωδιά, πρέπει να στραγγίζετε αυτό το υγρό από τον κάδο. Γι αυτό οι σωστοί αστικοί κομποστοποιητές Bokashi είναι εξοπλισμένοι με βρύσες. Το σωστό είναι να αποστραγγίζετε τον κάδο κάθε 2 με 3 ημέρες.

Τι να κάνω αν ο Αστικός Κομποστοποιητής μου έχει διαρροή;

Ως προσωρινή λύση, φροντίστε να υπάρχει ένα δοχείο που συλλέγει το υγρό Bokashi που στάζει. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν κάδο με βρύση που έχει διαρροή. Μπορείτε να ελέγξετε το εσωτερικό της βαλβίδας μήπως έχει χαλαρώσει η τσιμούχα και να προσπαθήσετε να τη διορθώσετε μόνοι σας. Διαφορετικά, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον πωλητή του αστικού κομποστοποιητή σας για να δείτε εάν μπορεί να το επισκευάσει ή να σας το αντικαταστήσει.

Πώς λειτουργούν τα καπάκια σε κομποστοποιητές εσωτερικού χώρου;

Οι σωστοί αστικοί κάδοι κομποστοποίησης σχεδιάζονται με εξαιρετική ακρίβεια. Με αυτόν τον τρόπο τα καπάκια εφαρμόζουν τέλεια για να εξασφαλίσουν αεροστεγανότητα. Ταυτόχρονα είναι εύκολα στο άνοιγμα, ώστε η χρήση τους να είναι πρακτική.

Πώς ξαναβάζω το καπάκι στον Αστικό Κομποστοποιητή;

Το καπάκι πρέπει πάντα να εφαρμόζει εύκολα. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κομματάκια οργανικών απορριμμάτων που το εμποδίζουν. Εάν όχι και εξακολουθείτε να μην μπορείτε να κλείσετε το καπάκι σωστά, βεβαιωθείτε ότι το καπάκι σας είναι τοποθετημένο όπως θα έπρεπε. Εάν το πρόβλημα παραμένει, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον πωλητή ή τον κατασκευαστή του αστικού κομποστοποιητή σας.

Ένας απλός οδηγός για την κομποστοποίηση εσωτερικού χώρου με αστικό κομποστοποιητή – Τελικές παρατηρήσεις

Εάν διαβάσατε αυτό το άρθρο, πιθανότατα έχετε περιβαλλοντική συνείδηση, και θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας γι αυτό. Σας ενθαρρύνουμε επίσης να επιμείνετε στις προσπάθειές σας και να κάνετε πάντα το καλύτερο που μπορείτε. Γνωρίζουμε ότι κατά καιρούς η κομποστοποίηση και η υπεύθυνη διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων ή άλλων απορριμμάτων δεν είναι τόσο εύκολη όσο θα θέλαμε. Όμως, είναι αυτό που πρέπει να γίνεται. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μειώσουμε τα απόβλητα και να επαναχρησιμοποιούμε ό,τι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Για το λόγο αυτό, οι αστικοί κομποστοποιητές είναι μια τέλεια λύση.