Ο άγριος κήπος, δηλαδή ένας κήπος σαν στη φύση, δεν είναι απλώς το σπίτι για περισσότερα από 1000 είδη εντόμων και ζώων, αλλά είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνουμε τον πλανήτη μας καλύτερο, πρασινίζοντας εκ νέου το χώρο διαβίωσής μας και αποκαθιστώντας έτσι τη φυσική βιοποικιλότητα.

Βρείτε καλύτερες εναλλακτικές

● Το τέλειο γκαζόν είναι υπερεκτιμημένο

Ένας τέλειος χλοοτάπητας με τον προσεγμένο λευκό φράχτη είναι μια εικόνα που έχει ενσωματωθεί στο υποσυνείδητό μας από τις αμερικανικές ταινίες.

Αλλά είναι όντως χρήσιμος; Όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, ένας καλά περιποιημένος ομοιογενής χλοοτάπητας δεν έχει σχεδόν καθόλου αξία. Γι’ αυτό, το πρώτο βήμα για να δημιουργήσετε έναν άγριο κήπο, είναι η αντικατάσταση του γκαζόν σας με ένα άγριο και καταπράσινο λιβάδι από αγριολούλουδα. Είναι κατάλληλα όλα τα τοπικά άγρια ​​φυτά, π.χ. μαργαρίτες, χαμομήλι, παπαρούνες, καμπανούλες, πλήθος βοτάνων όπως το άγριο σκόρδο, η μέντα ο μάραθος και το κύμινο, αλλά και άγρια χόρτα όπως οι οξαλίδες, οι γέροντες εδάφους και οι τσουκνίδες. Υπάρχουν έτοιμα μείγματα σπόρων στην αγορά για χομπίστες κηπουρούς που δεν θέλουν εντρυφήσουν στις ποικιλίες των τοπικών άγριων φυτών. Περιέχουν όλα όσα χρειάζεστε και θα σας εξοικονομήσουν πολύ χρόνο, προσφέροντας εγγυημένη ποικιλία χρωμάτων και οσμών.

Σημείωση: προσέξτε ότι τέτοια έτοιμα μείγματα σπόρων συχνά περιέχουν μεγάλο αριθμό διαφορετικών ειδών φυτών, τα οποία είναι πολύ συχνά ετήσια. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρωματικής παλέτας θα έχει εξαφανιστεί μέχρι την επόμενη περίοδο άνθισης. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι το μείγμα σας έχει επαρκή ποσότητα πολυετών φυτών.

Παρεμπιπτόντως, αυτή η μικρή αλλαγή, που θα σας γλιτώσει από πολλά έξοδα στο μέλλον, θα κάνει τον κήπο σας έναν παράδεισο για πεταλούδες, άγριες μέλισσες, σαύρες και σκαντζόχοιρους.

Πριν από τη φύτευση, φροντίστε να αερίσετε και να ποτίσετε το χώμα. Με τη σπορά απευθείας στο γκαζόν, οι περισσότεροι από τους σπόρους δεν θα σκάσουν. Μοιράστε τους σπόρους σας στον κήπο ώστε να δημιουργηθούν μερικές τούφες λουλουδιών σε κάθε τετραγωνικό μέτρο του γκαζόν και μέσα σε λίγα χρόνια θα απλωθούν σε όλη την αυλή. Εάν θέλετε μελλοντικά να διαμορφώσετε τον παράδεισό σας, χρησιμοποιήστε ένα ψαλίδι κήπου. Η χρήση του χορτοκοπτικού είναι επιβλαβής για τα έντομα, τα σκουλήκια και τα μικρά θηλαστικά που ζουν στο έδαφος και το γρασίδι.

● Δημιουργήστε ένα φυσικό στοιχείο νερού

Αντί να έχετε μια πεντακάθαρη πισίνα, δημιουργήστε μια φυσική λίμνη. Με την προσθήκη χώματος και άγριων χόρτων, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους πολυάριθμους κατοίκους του νερού, όπως βατράχους, ψάρια, τρίτωνες και άλλα. Επιπλέον, το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή εντόμων. Για παράδειγμα, λιβελλούλες, σκαθάρια και κουνούπια γεννούν τα αυγά τους στο νερό. Οι προνύμφες τους χρησιμεύουν ως άριστη πηγή τροφής για την άγρια ​​ζωή του κήπου σας. Η λιμνούλα του κήπου σας μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για καλό σκοπό τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, παρέχοντας δροσερό νερό για τα διψασμένα ζώα.

Επιπλέον, η λιμνούλα σας θα πρέπει να είναι μισοσκιασμένη την ώρα της ημέρας, όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι οι πιο δυνατές, ώστε να μην στεγνώνει πολύ το καλοκαίρι και οι κάτοικοί της να μην υποφέρουν από τη ζέστη. Το χειμώνα, θα πρέπει να έχει μια ζώνη χωρίς παγετό, επειδή τα περισσότερα υδρόβια όντα εξαρτώνται από αυτή σε περιόδους ακραίου ψύχους. Θάβονται στη λάσπη στα τέλη του φθινοπώρου και πέφτουν σε χειμερία νάρκη κατά τους χειμερινούς μήνες. Γι’ αυτό θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις τοπικές καιρικές συνθήκες πριν δημιουργήσετε τη λίμνη του κήπου σας και να σχεδιάσετε ανάλογα την τοποθεσία και το βάθος της.

● Ουκ εν τω πολλώ το ευ

Σωροί από πέτρες, υπολείμματα φυτών, νεκρό ξύλο και πολλά από όσα οι κηπουροί θέλουν συνήθως να απαλλαγούν, είναι πραγματικά γεμάτα ζωή.

Αντιπροσωπεύουν φυσικό βιότοπο και πηγή τροφής για πολλά έντομα και ζωικά είδη και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη βιοποικιλότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δημιουργία ενός άγριου κήπου δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Αντιθέτως, αντί να περνάτε ώρες με την πλάτη σκυμμένη πάνω από τα παρτέρια του κήπου σας για να απαλλαγείτε από τα ζιζάνια, αφήστε όλη την πρασινάδα να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Βρείτε λοιπόν τουλάχιστον μια γωνιά στον κήπο σας που θα είναι επιμελώς ατημέλητη και άγρια. Αφήστε τον κήπο σας να ανθίσει μόνος του και μην απομακρύνετε κλαδιά και πεσμένα φύλλα από την περιοχή. Απλώς αφήστε τα όπως είναι – και σύντομα έντομα και ζώα θα εγκατασταθούν εκεί.

Επιλέξτε φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους απόθεσης των απορριμμάτων του κήπου

Σε περίπτωση που θέλετε να διατηρήσετε τον κήπο σας τακτοποιημένο, εξετάστε τις φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους απόθεσης απορριμμάτων κήπου. Για παράδειγμα, μην βιαστείτε να καθαρίσετε τα υπολείμματα από το κλάδεμα. Καλύτερα αφήστε τα να στεγνώσουν στο σημείο. Με αυτόν τον τρόπο, οι υπόλοιποι σπόροι των φυτών θα παραμείνουν στον κήπο σας και θα εξαπλωθούν. Αργότερα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το σανό για κομποστοποίηση.

Η κομποστοποίηση είναι ένας από τους πιο φυσικούς και ίσως ο ευκολότερος τρόπος απόθεσης απορριμμάτων κήπου. Με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου που συνδυάζει τη φυσική διαδικασία αποσύνθεσης και διάσπασης από τους οργανισμούς που ζουν στο έδαφος, μπορείτε να αποκτήσετε έως και 10 λίτρα χούμου πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά από 50 λίτρα απορριμμάτων κήπου. Υπάρχουν πολλοί τύποι κομποστοποίησης, αλλά, κατά τη γνώμη μας, αυτή που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η κομποστοποίηση με πίτουρο Bokashi.

Η κομποστοποίηση Bokashi είναι μια αναβαθμισμένη εκδοχή της κομποστοποίησης, όπου αντί να αποικήσετε φυσικά έναν κάδο απορριμμάτων με τα απαραίτητα βακτήρια και μικροοργανισμούς, μπορείτε να πάρετε ένα έτοιμο μείγμα από πίτουρο Bokashi με ειδικά επιλεγμένες αποικίες ενεργών μικροοργανισμών. Μια τέτοια τεχνητά δημιουργημένη συγκέντρωση μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει σχεδόν όλους τους τύπους οργανικών απορριμμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ως μπόνους, τα απορρίμματα του κομποστοποιητή Bokashi δεν αναπτύσσουν δυσάρεστη οσμή σε σύγκριση με ένα κάδο οργανικών απορριμμάτων. Επομένως, μπορείτε να το βάλετε ακόμα και στην κουζίνα. Επιπλέον, το πίτουρο Bokashi χρησιμεύει εξαιρετικά ως βελτιωτικό εδάφους. Λόγω της ποικιλίας των μικροοργανισμών του, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των φυτών και βελτιώνει τη βλάστηση.

Εν κατακλείδι, να πω πως όσο πιο κοντινοί είναι οι φυσικοί κήποι μεταξύ τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία τους για την άγρια ​​ζωή και, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τον πλανήτη μας. Γι’ αυτό θα ήταν επίσης μια εξαιρετική ιδέα να παρακινήσετε τους γείτονές σας να δημιουργήσουν κι εκείνοι άγριους κήπους.