Το πίτουρο Μποκάσι είναι βιογενές και είναι το «μαγικό» συστατικό της διαδικασίας ζύμωσης. Όταν το προσθέτουμε στα οργανικά απόβλητα μέσα στον κομποστοποιητή Μποκάσι, ξεκινά να δουλεύει αμέσως. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό το μαγικό πίτουρο πυροδοτεί την διαδικασία ζύμωσης και παράγει ένα φυσικό λίπασμα, το υγρό Μποκάσι, που είναι υπερτροφή για τα φυτά σας.

Το πίτουρο Μποκάσι είναι ένα μείγμα ενεργών μικροοργανισμών, νερού, σακχάρων και πίτουρου από σιτάρι. Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά παίζει σημαντικό ρόλο στο σύνολο της διαδικασίας ζύμωσης.

Ενεργοί μικροοργανισμοί
Οι ενεργοί μικροοργανισμοί αποτελούνται από βακτήρια γαλακτικού οξέως, ζυμομύκητες, φωτοσυνθετικούς οργανισμούς, ακτινομύκητες κλπ. Στο ιδανικό περιβάλλον, αυτοί οι μικροοργανισμοί ευδοκιμούν και πολλαπλασιάζονται. Μέσα σε μια ζύμωση, υπάρχουν ένα σωρό από αυτούς που  περιμένουν τις κατάλληλες συνθήκες για να προσφέρουν ποιοτικό αποτέλεσμα.

Νερό
Όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έτσι και οι μικροοργανισμοί χρειάζονται νερό για να ευδοκιμήσουν. Είναι σημαντικό να είναι η υγρασία σε κατάλληλα επίπεδα και οι μικροβιολόγοι εκτιμούν πως πρέπει να είναι τουλάχιστον 60%.

Σάκχαρα
Τα σάκχαρα, μαζί με το νερό, είναι η πιο σημαντική τροφή για τους μικροοργανισμούς. Οποιαδήποτε μορφή απλών υδατανθράκων είναι κατάλληλη – μελάσα, σιρόπι, ζάχαρη κλπ

Πίτουρο σιταριού
Και τέλος – το πίτουρο σιταριού! Αυτό είναι το μέσο πάνω στο οποίο ζουν οι μικροοργανισμοί. Για να το πούμε απλά – είναι το σπίτι των βακτηρίων που είναι αναγκαία για τη διαδικασία της ζύμωσης.