Η κομποστοποίηση με Bokashi Organko και πίτουρο μποκάσι με ενεργούς μικροοργανισμούς γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Είτε εξακολουθείτε να είστε λάτρης της συνηθισμένης κομποστοποίησης είτε απλώς αναρωτιέστε για τι πράγμα μιλάμε, σας προτείνουμε να διαβάσετε και να μάθετε για τα οφέλη της κομποστοποίησης χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Bokashi.

Παραδοσιακή κομποστοποίηση

Οι παραδοσιακοί κομποστοποιητές από ξύλο, πλαστικό ή μέταλλο, απαιτούν περισσότερο χώρο και φροντίδα από τον χρήστη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κομποστοποίησης, καθώς τα οργανικά απόβλητα μπορούν γρήγορα να σαπίσουν εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά.

Κομποστοποίηση με τη μέθοδο Bokashi και πίτουρο Bokashi

Για να κατανοήσετε καλύτερα την κομποστοποίηση σύμφωνα με τη μέθοδο μποκάσι, ας πούμε λίγα λόγια για τους ενεργούς μικροοργανισμούς, το κύριο συστατικό του πίτουρου μποκάσι. Αυτές οι οργανικές ουσίες εμποδίζουν τη σήψη κατά την κομποστοποίηση. Τα βακτήρια στο πίτουρο παράγουν γαλακτικό οξύ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το οποίο μειώνει το pH και αναστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών.

Κατά την κομποστοποίηση με Bokashi Organko, χρησιμοποιούμε τα πλεονεκτήματα των ενεργών μικροοργανισμών. Η ζύμωση στον κομποστοποιητή Bokashi Organko δεν εκπέμπει δυσάρεστες μυρωδιές όπως η συνηθισμένη κομποστοποίηση. Επίσης, με τους πρόσθετους μικροοργανισμούς προφυλάσσουμε τα οργανικά απόβλητα από τη σήψη και τα έντομα.

Η διαφορά μεταξύ της συνηθισμένης κομποστοποίησης και της κομποστοποίησης Bokashi

Ενώ η κομποστοποίηση και η αποσύνθεση των βιολογικών αποβλήτων με παραδοσιακές μεθόδους διαρκεί τρεις έως έξι μήνες, η διαδικασία με το Bokashi Organko συντομεύεται κατά το ήμισυ. Η διαδικασία κομποστοποίησης με ενεργούς μικροοργανισμούς διαρκεί μόνο δύο έως τρεις μήνες.

Κατά την κομποστοποίηση με παραδοσιακό τρόπο, η αποσύνθεση των οργανικών αποβλήτων προκαλεί το σχηματισμό αμμωνίας (NH3), η οποία είναι τοξική σε μεγάλες ποσότητες τόσο για τη φύση όσο και για τον άνθρωπο. Το αέριο που παράγεται από τη συνηθισμένη κομποστοποίηση είναι επίσης διοξείδιο του άνθρακα (CO2), επομένως δεν υπάρχει περίπτωση να βοηθήσουμε στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στη φύση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Από την άλλη, η κομποστοποίηση με Bokashi Organko και τους ενεργούς μικροοργανισμούς είναι πιο φιλική προς τη φύση και το περιβάλλον. Όχι μόνο αποτρέπει το σχηματισμό αμμωνίας, αλλά αντίθετα παράγει αμινοξέα που απορροφώνται άμεσα από τα φυτά. Με αυτόν τον τρόπο, τα φυτά μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια που μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για καλύτερη ποιότητα τροφής. Μετά τη ζύμωση με πίτουρο μποκάσι, το παραγόμενο κομπόστ είναι επίσης πλούσιο σε πολυσακχαρίτες, οι οποίοι παίζουν διπλό ρόλο για τα φυτά – χρησιμεύουν ως εφεδρική και υποστηρικτική ουσία.

Η κομποστοποίηση με πίτουρο μποκάσι βοηθά στην αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες των φυτών και επίσης αυξάνει τον αριθμό των γαιοσκωλήκων, κάτι που υποδηλώνει ένα πιο υγιές οικοσύστημα.

Με την κομποστοποίηση με Bokashi Organko και το πίτουρο γεμάτο ενεργούς μικροοργανισμούς, όχι μόνο συμβάλλουμε στην προώθηση της ανάπτυξης ποιοτικών φυτών, αλλά έχουμε επίσης ευεργετική επίδραση στο περιβάλλον και τη φύση. ΠΛέον, μπορεί ο καθένας μας να φροντίσει για έναν καλύτερο και καθαρότερο πλανήτη. Μπείτε κι εσείς στο κίνημα Μποκάσι!