Όταν συζητάμε για την αειφορία και την κυκλική οικονομία, συχνά νιώθουμε πως δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Τείνουμε να ξεχνάμε πως η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας και ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τα δικά μας σπίτια για να εκπληρώσουμε πιο ουσιαστικούς στόχους. Έτσι, μία από τις αναδυόμενες πράσινες τάσεις είναι η οικιακή κομποστοποίηση και μπορούμε να την προσαρμόσουμε στον τρόπο ζωής μας χωρίς δραστικές αλλαγές. Γιατί να μην συμμετέχετε σε αυτή τη συναρπαστική νέα τάση;

Εάν υπάρχει ένα κομμάτι του περιβάλλοντος που επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας, αυτό είναι η παραγωγή υγιεινών τροφίμων. Είμαστε ό,τι τρώμε. Αυτό το ρητό ισχύει διαχρονικά, σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ, καθώς λίγα γνωρίζουμε ή μπορούμε να κάνουμε για τα συστατικά που καταλήγουν στα πιάτα μας. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Η οικιακή κομποστοποίηση μας δίνει την ευκαιρία να ελέγξουμε ένα πράγμα που πραγματικά δεν πιστεύαμε ότι μπορούμε – την ποιότητα του εδάφους στο οποίο καλλιεργούμε τα φυτά μας. Και είναι εξαιρετικά εύκολο!

Τα οφέλη της κομποστοποίησης στο σπίτι

Εάν ζείτε σε ένα διαμέρισμα ή ακόμα και σε ένα σπίτι στα προάστια, δεν μπορείτε παρά να εμπιστευτείτε τον προμηθευτή χώματος κήπου στο τοπικό σας φυτώριο. Λοιπόν, όχι ακριβώς. Εμείς στο Green360, σας ενθαρρύνουμε να πάρετε μέρος στο κίνημα κομποστοποίησης και να τη δοκιμάσετε από μόνοι σας. Είναι μια εύκολη δουλειά που θα πάρει μόνο ένα ή δύο επιπλέον λεπτά από την ημέρα σας και όχι μόνο θα σας προσφέρει χώμα εξαιρετικής ποιότητας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καλλιεργήσετε τα κηπευτικά σας, αλλά επίσης θα λύσει το πρόβλημα του ξεχειλισμένου κάδου σκουπιδιών και της δυσοσμίας που τον συνοδεύει.

Η οικιακή κομποστοποίηση είναι χρήσιμη για όλους και ειδικά όταν περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας στο σπίτι και μας αρέσει να μαγειρεύουμε. Ο κάδος σκουπιδιών γεμίζει γρήγορα και φέρνει ανεπιθύμητες μυρωδιές στο διαμέρισμά μας. Ακόμα χειρότερα, αν έχουμε  κατοικίδια μπορεί να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο χάος. Αυτά τα σενάρια μπορούν να αποφευχθούν μόνο αν βγάζετε καθημερινά τα σκουπίδια έξω ή – τοποθετώντας στην κουζίνα ή τη βεράντα έναν κάδο κομποστοποίησης. Η οικιακή κομποστοποίηση μπορεί να γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμη και το χειμώνα που η κομποστοποίηση εξωτερικού χώρου επιβραδύνεται λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.

Στο Green360, θέλουμε να σας εμπνεύσουμε να κάνετε το βήμα προς την οικιακή κομποστοποίηση. Σκεφτείτε το – μπορείτε εύκολα να αποφύγετε την άσχημη μυρωδιά των σκουπιδιών σας, τη φρίκη μιας σακούλας που στάζει και τις συνεχείς διαδρομές στους κάδους. Τα υπολείμματά σας μπορούν τώρα να αποθηκευτούν άνετα σε έναν κομψό κάδο κομποστοποίησης, ο οποίος εμποδίζει τη σήψη των απορριμμάτων λόγω των ειδικών διεργασιών ζύμωσης και επομένως εξαφανίζει τις ανεπιθύμητες οσμές. Επιπλέον, δεν δημιουργούνται εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ή αμμωνίας που βλάπτουν το περιβάλλον. Ναι, είναι μια μικρή συνεισφορά – αλλά παρόλα αυτά – είναι η δική σας συνεισφορά.

Ένας εύκολος τρόπος για την οικιακή κομποστοποίηση

Ο λειτουργικά σχεδιασμένος κομποστοποιητής για οργανικά απόβλητα όπως το Bokashi Organko είναι το μόνο που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε. Είναι αρκετά μικρός για να μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από τον πάγκο της κουζίνας ή σε ένα ντουλάπι, αλλά αρκετά μεγάλος για να εξυπηρετεί αποτελεσματικά το σκοπό του. Έρχεται με μια συσκευασία πίτουρου μποκάσι που είναι απαραίτητο για τη διαδικασία της ζύμωσης, το οποίο θα πρέπει να προστίθεται μετά από κάθε στρώμα οργανικών υπολειμμάτων. Με τη βοήθεια της πρέσας που αφαιρεί τον αέρα,  οι μικροοργανισμοί θα συμπιέσουν τη μάζα, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να προσθέτετε νέες στρώσεις.

Τα οργανικά υπολείμματα μέσα στο Bokashi Organko αποσυντίθενται χωρίς να σαπίζουν. Επομένως διατηρούν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Ωστόσο, εκκρίνουν ένα ξεχωριστό οργανικό υγρό που πρέπει να αποστραγγίζεται κάθε λίγες μέρες. Το αδιάλυτο υγρό μποκάσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσετε τις αποχετεύσεις του νεροχύτη σας, ή – αφού αραιωθεί – να γίνει εξαιρετικό λίπασμα για τα φυτά σας.

Το πιο σημαντικό είναι πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κομποστοποιημένη μάζα από το Bokashi Organko για να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα του εδάφους του κήπου σας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τον αυτάρκη κύκλο καλλιέργειας των υγιεινών λαχανικών σας.

Τι λέτε λοιπόν; Μήπως η οικιακή κομποστοποίηση είναι πιο εύκολη απ’ όσο φανταζόσασταν;