Η προώθηση ενός τρόπου ζωής με μηδενικά απόβλητα είναι μέρος της ταυτότητάς μας. Είμαστε σε μια φιλόδοξη αποστολή να βοηθήσουμε στην αλλαγή των συνηθειών των ανθρώπων και να κάνουμε τον πλανήτη μας ένα καλύτερο μέρος για όλους. Προσπαθούμε να εισαγάγουμε νέους και εφευρετικούς τρόπους στην καθημερινότητά μας, όπως η διαχείριση βιολογικών αποβλήτων με ένα σύστημα κομποστοποίησης bokashi.

Ακόμα δεν ξέρεις τι είναι αυτό; Κανένα πρόβλημα, συνέχισε να διαβάζεις και θα μάθεις τα πάντα για αυτό. Πώς να το εφαρμόσεις στο νοικοκυριό σου και πώς να το αξιοποιήσεις στο έπακρο.

Τι είναι το σύστημα κομποστοποίησης Bokashi;

Το σύστημα κομποστοποίησης Bokashi, του οποίου το όνομα προέρχεται από τα Ιαπωνικά, είναι μια διαδικασία μετατροπής των βιολογικών απορριμμάτων (συνήθως υπολειμμάτων τροφής) σε ζυμωμένη μάζα που μπορεί να προστεθεί στο έδαφος του κήπου και να βελτιώσει σημαντικά την σύστασή του.

Αυτό που κάνει το σύστημα κομποστοποίησης bokashi να διαφέρει από τις παραδοσιακές μεθόδους κομποστοποίησης, είναι η χρήση ειδικών μικροοργανισμών, οι οποίοι προκαλούν τη ζύμωση της βιομάζας και όχι την σήψη. Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία, μετά από περίπου δύο εβδομάδες, η ζυμωμένη μάζα μπορεί να θαφτεί απευθείας στο έδαφος του κήπου, όπου θα διαλυθεί αργά μέσα στους επόμενους δύο – τρεις μήνες. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν όλος ο άνθρακας, η ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά εισέρχονται στο έδαφος, αντί να εκλυθούν ως αέρια του θερμοκηπίου ή να διαφύγουν με άλλο τρόπο.

Δοκιμάστε μόνοι σας την κομποστοποίηση Bokashi

Το σύστημα κομποστοποίησης μποκάσι είναι πολύ πιο απλό από όσο φαντάζεστε. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να την δοκιμάσετε στο σπίτι σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας από τους βολικούς κομποστοποιητές Bokashi Organko της Skaza. Όπως θα ανακαλύψετε, ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να διαχειριστείτε τα βιολογικά σας απόβλητα και να παράγετε το δικό σας χώμα μποκάσι.

Για να το κάνουμε ακόμα πιο εύκολο, έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με επτά συμβουλές που μπορείτε να αξιοποιήσετε.

1. Κρατήστε κοντά σας το Bokashi Organko

Αφού σχεδιάσαμε τον πρώτο κάδο κομποστοποίησης που είναι πιο κατάλληλος για τον κήπο ή την βεράντα σας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια άλλη, μικρότερη έκδοση για χρήση στην κουζίνα. Έτσι, μπορείτε να βάλετε το Bokashi Organko 2 ακριβώς κάτω από τον νεροχύτη σας ή σε έναν πάγκο για να το έχετε δίπλα σας. Μην ανησυχείτε, δεν βγάζουν άσχημες οσμές, επειδή και οι δύο κάδοι διαθέτουν αξιόπιστα συστήματα κενού αέρος.

2. Προσθέστε τα υπολείμματα σε μικρά κομμάτια

Για τη σωστή ζύμωση, τα οργανικά απόβλητα πρέπει να εισάγονται σε στρώσεις. Είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσετε ομοιόμορφες στρώσεις εάν τα υπολείμματα είναι μικρότερα. Επιπλέον, η έρευνά μας έδειξε ότι μικρότερα κομμάτια απορριμμάτων τροφίμων βοηθούν τη μάζα της ζύμωσης να διατηρήσει περισσότερες θρεπτικές ουσίες.

3. Προσθέστε αρκετό πίτουρο Bokashi στον κάδο κομποστοποίησης

Όταν γεμίζετε τον κάδο κομποστοποίησης, μην ξεχνάτε να πασπαλίζετε με αρκετό πίτουρο Bokashi (συνιστώνται τουλάχιστον 20 ml) μεταξύ κάθε στρώσης για να κάνετε τη διαδικασία να τρέχει πιο ομαλά. Χωρίς πίτουρο μποκάσι, τα οργανικά απόβλητα θα σαπίσουν αντί να ζυμωθούν, κάτι που θα προκαλέσει άσχημη μυρωδιά στην κουζίνα σας.

4. Αφαιρέστε τον αέρα από το Bokashi Organko σας

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με το σύστημα κομποστοποίησης μποκάσι είναι ότι η διαδικασία απαιτεί ελάχιστη ή καθόλου παρουσία οξυγόνου. Ευτυχώς, σκεφτήκαμε τη λύση και εγκαταστήσαμε μια πρέσα στο Bokashi Organko 2 για να πιέζει έξω όλο τον περιττό αέρα, ενώ το Bokashi Organko 1 διαθέτει αεροστεγές καπάκι.

5. Αδειάζετε τακτικά το υγρό Bokashi

Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι να αποστραγγίζετε τακτικά το υγρό ζύμωσης, κάθε δύο έως τρεις ημέρες. Είναι γεμάτο οργανικά θρεπτικά συστατικά και αραιωμένο με νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λίπανση των φυτών σας. Αν ξεχάσετε να το βγάλετε, οι μικροοργανισμοί θα καταναλώσουν τα θρεπτικά συστατικά γρήγορα, με αποτέλεσμα μια φρικτή μυρωδιά.

6. Δύο κομποστοποιητές είναι καλύτεροι από έναν

Μόλις γεμίσει ο κομποστοποιητής, πρέπει να περιμένετε 14 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ζύμωσης προτού αδειάσετε τη μάζα του μποκάσι στο χώμα του κήπου σας. Στο μεταξύ, μπορείτε να ξεκινήσετε να γεμίζετε έναν νέο κάδο, γι’ αυτό είναι καλή επιλογή η απόκτηση ενός δεύτερου. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να σκεφτείτε το πολύ ιδιαίτερο Bokashi Organko 2, σχεδιασμένο ειδικά για τον πάγκο της κουζίνας σας.

7. Χρησιμοποιήστε τη μάζα μποκάσι για να λιπάνετε τον κήπο σας

Παρά όλες τις άλλες ανέσεις, ο κύριος λόγος για τον οποίο η εφαρμογή του συστήματος κομποστοποίησης μποκάσι στον τρόπο ζωής σας είναι, φυσικά, η παραγωγή του δικού σας θρεπτικού χώματος. Μόλις τελειώσει η διαδικασία ζύμωσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μάζα μποκάσι για να λιπάνετε τα φυτά στο μπαλκόνι σας. Μια βιώσιμη και υγιής λύση.