Το πέταμα υπολειμμάτων φαγητού σε έναν κάδο Μποκάσι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μειώσετε τα οργανικά απόβλητα του νοικοκυριού σας. Η έρευνα δείχνει ότι η οικιακή κομποστοποίηση μπορεί να μειώσει τον όγκο των οργανικών αποβλήτων έως και 25%. Λιγότερα οργανικά απόβλητα σημαίνει επίσης λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και ένα πιο υγιεινό περιβάλλον για όλους. Ακούγεται υπέροχο, σωστά;

Η χρήση του κομποστοποιητή Μποκάσι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην όταν περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας στο σπίτι και μας αρέσει να μαγειρεύουμε. Λόγω του μικρού μεγέθους του, ο κάδος Μποκάσι μπορεί να τοποθετηθεί άνετα στον πάγκο της κουζίνας ή κάτω από το νεροχύτη. Επομένως, είναι πάντα εκεί όταν το χρειαζόμαστε. Σε αντίθεση με τα τυπικά δοχεία βιολογικών απορριμμάτων, ο προηγμένος κάδος Μποκάσι, όπως το Bokashi Organko 2, διαθέτει ειδικό αεροστεγή μηχανισμό, ο οποίος εμποδίζει τις δυσάρεστες οσμές να απλωθούν την κουζίνα σας.

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να δημιουργήσετε το δικό σας κομπόστ

Εκτός από τη μείωση των βιολογικών αποβλήτων του νοικοκυριού σας, η οικιακή κομποστοποίηση είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για την παραγωγή του δικού σας και πλήρως οργανικού λιπάσματος. Η διαδικασία ζύμωσης μέσα στον κάδο Μποκάσι παράγει ένα ειδικό υγρό που μπορεί να αραιωθεί με νερό και να χρησιμοποιηθεί για να λιπάνει τις καλλιέργειές σας. Επιπλέον, η μάζα κομποστοποίησης από τον κάδο Μποκάσι θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του εδάφους του κήπου σας και θα σας βοηθήσει να παράγετε τα δικά σας υγιεινά λαχανικά.

Ωστόσο, για να παραχθεί κομπόστ πρώτης ποιότητας, πρέπει να ακολουθήσετε μερικούς κανόνες. Πρέπει να σημειώσουμε πως δεν είναι όλα τα βιολογικά απόβλητα κατάλληλα για να πεταχτούν στο μείγμα. Ας ρίξουμε μια ματιά στα υπολείμματα που θα ωφελήσουν το κομπόστ σας και τι είναι προτιμότερο να πετάξετε στον κανονικό κάδο σκουπιδιών.

Τι ανήκει μέσα στον κομποστοποιητή Bokashi;

Σχεδόν κάθε είδος οργανικών αποβλήτων είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτο στον κάδο του Μποκάσι. Αλλά ας το αναλύσουμε για να το κάνουμε πιο σαφές:

• Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι πιο προφανείς επιλογές. Περιλαμβάνονται και φλούδες εσπεριδοειδών και μπανάνας, απλώς θυμηθείτε να αφαιρέσετε τυχόν αυτοκόλλητα που μπορεί να έχουν.

• Ο δεύτερος πιο συχνός τύπος οργανικών αποβλήτων είναι τα υπολείμματα γευμάτων. Βασικά, όλα τα μαγειρεμένα τρόφιμα είναι εξαιρετικά για κομποστοποίηση.

• Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κρέας. Όχι μόνο μαγειρεμένο και ψητό κρέας, αλλά και ωμό. Το ίδιο ισχύει και για τα ψάρια. Το μόνο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγάλα κόκκαλα, μόνο τα μικρότερα.

• Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι είναι εντάξει αρκεί να μην είναι πολύ ρευστά ή υγρά.

• Τα αυγά και τα τσόφλια αυγών είναι εξαιρετικά για κομπόστ, καθώς περιλαμβάνουν πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά.

• Ψωμί όλων των ειδών.

• Ευπρόσδεκτα και τα υπολείμματα καφέ ή τσαγιού. Ακόμα και τα φακελάκια τσαγιού είναι εντάξει αφού μπορούν να αποσυντεθούν χωρίς πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για τα χαρτομάντιλα, αλλά προσπαθήστε να μην κάνετε υπερβολές.

• Οποιαδήποτε άλλα χόρτα, όπως μαραμένα λουλούδια ή κομμένο γρασίδι.

Οργανικά απόβλητα δεν πρέπει να πετάμε στον κάδο Bokashi

Υπάρχουν δύο μεγάλες ομάδες βιολογικών απορριμμάτων που δεν πρέπει να ρίχνετε στον κάδο του Μποκάσι:

Τα υγρά οποιουδήποτε είδους δεν είναι ευπρόσδεκτα. Αυτό περιλαμβάνει νερό, λάδι, ξύδι, χυμό και γάλα. Το υψηλό επίπεδο υγρασίας στον κάδο Μποκάσι θα αποτρέψει την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των μικροοργανισμών, που είναι πολύ σημαντικοί για την ιδανική διαδικασία ζύμωσης. Αυτό όχι απλώς θα σταματήσει την όλη διαδικασία, αλλά θα προκαλέσει επίσης αποσύνθεση των βιολογικών αποβλήτων, αντί για ζύμωση. Έτσι, είναι επίσης συνετό να αφήνετε τα υπολείμματα να στεγνώσουν πριν τα βάλετε στον κομποστοποιητή.

Άλλα οργανικά απόβλητα που δεν πρέπει να ρίχνετε στον κομποστοποιητή είναι, όπως προαναφέραμε, τα μεγάλα οστά που χρειάζονται πολύ χρόνο για να αποσυντεθούν, οι στάχτες, τα περιττώματα ζώων και το χαρτί.

Ελπίζουμε πως αυτό το άρθρο ήταν χρήσιμο και θα κάνει την οικιακή κομποστοποίηση ακόμα πιο εύκολη για εσάς. Εάν εξακολουθείτε να μην διαθέτετε κάδο Μποκάσι, αλλά θέλετε να ξεκινήσετε να συμμετέχετε σε αυτό το αναπτυσσόμενο κίνημα, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να δείτε τους κομποστοποιητές Bokashi Organko στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Όπως θα δείτε, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι για χρήση στην κουζίνα και στον κήπο. Καλή κομποστοποίηση!