Κατά τη διαδικασία ζύμωσης με ενεργούς μικροοργανισμούς, τα βιολογικά απόβλητα μετατρέπονται σε μια μάζα που διατηρεί όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα. Εάν υπάρχουν στα απόβλητα κάποια φυτοφάρμακα ή άλλες επιβλαβείς ενώσεις, αυτοί οι αποτελεσματικοί μικροοργανισμοί θα ενισχύσουν την αποικοδόμησή τους. Το μείγμα των οργανικών αποβλήτων που έχουν υποστεί ζύμωση, αντιπροσωπεύει μια πρώτης τάξεως βάση για την προετοιμασία λιπάσματος κατάλληλου για παραγωγή τροφίμων. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη ζυμωμένη μάζα των οργανικών απορριμμάτων σας στον κήπο ή στην βεράντα σας, θα πρέπει πρώτα να γίνει κομπόστ.

Πρώτα, σκάψτε στον κήπο σας μια τρύπα βάθους 30 cm και αδειάστε μέσα τη ζυμωμένη μάζα από το Bokashi Organko. Εναλλακτικά αν έχετε βεράντα, θάψτε τη μάζα σε μια γλάστρα αρκετά μεγάλη ώστε να χωρέσει επιπλέον το διπλάσιο όγκο της σε χώμα (δηλαδή 1 μέρος ζυμωμένη μάζα και 2 μέρη χώμα). Διαφορετικά, μοιράστε τη μάζα σε μικρότερες γλάστρες. Καλύψτε την με χώμα και πιέστε καλά για να βεβαιωθείτε πως δεν θα υπάρχει οξυγόνο. Αφήστε τη θαμμένη για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, αν θέλετε να φυτέψετε απευθείας σε αυτές τις γλάστρες ή τα παρτέρια. Σε κάθε περίπτωση, η μάζα θα αποδομηθεί μέσα σε 3 μήνες το πολύ και θα γίνει μαυρόχωμα, που μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για να «ταΐζετε» τα φυτά σας.

Η δεύτερη επιλογή στον κήπο είναι η τοποθέτηση της ζυμωμένης μάζας στον παραδοσιακό σωρό κομποστοποίησης, όπου πρέπει να καλυφθεί.

Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να κάνετε μια τρύπα κοντά σε ένα δέντρο στο δάσος ή στο κοντινό σας πάρκο, και να θάψετε μέσα της τη ζυμωμένη μάζα. Φροντίστε να μην τη θάψετε πολύ κοντά στο δέντρο – η ζυμωμένη μάζα είναι πολύ όξινη και χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να σταθεροποιηθεί. Ένα μέτρο απόσταση από τον κορμό είναι ιδανική. Καλύψτε την με χώμα και νιώστε χαρά, που δώσατε λίγη ποιοτική τροφή σε αυτόν τον πάροχο οξυγόνου.

Εάν δεν έχετε κήπο ή φυτά στη βεράντα, ή ένα πάρκο με δέντρα κοντά στο σπίτι σας ή κάποιο φίλο που να αξιοποιήσει τη ζυμωμένη μάζα του κομποστοποιητή Bokashi Organko, μπορείτε να την πετάξετε στον καφέ κάδο οργανικών απορριμμάτων. Ακόμα κι έτσι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος θα είναι μικρότερη από το να πετάγατε τα σκουπίδια στον πράσινο κάδο όπως παλιά.