Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, η οικιακή κομποστοποίηση δεν είναι απλώς ένας πρακτικός τρόπος για να απαλλαγείτε από τα οργανικά σας απορρίμματα, αλλά έχει αποδειχθεί επίσης πως είναι εξαιρετικά ευεργετική για το έδαφος του κήπου σας.

Χάρη στο Bokashi Organko, ο όγκος των οργανικών αποβλήτων μπορεί να μειωθεί κατά 25%, που είναι ένας αρκετά καλός λόγος για να ξεκινήσετε την οικιακή κομποστοποίηση (δηλαδή κομποστοποίηση εσωτερικού χώρου) ακόμα κι αν δεν έχετε κήπο ή δεν καλλιεργείτε φυτά στο μπαλκόνι σας. Σε αυτήν την περίπτωση, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της ζύμωσης, μπορείτε απλά να ρίξετε τη μάζα μποκάσι στον καφέ κάδο βιολογικών απορριμμάτων ή να την προσφέρετε στο γείτονά σας που έχει μποστάνι. Ωστόσο, εάν έχετε κήπο ή μπαλκόνι με φυτά, μπορείτε να την εκμεταλλευτείτε και να δημιουργήσετε το δικό σας μαυρόχωμα μποκάσι.

Αφήστε τη διαδικασία της ζύμωσης να κάνει τον κύκλο της

Όταν το Bokashi Organko γεμίσει, πρέπει να το σφραγίσετε για δύο εβδομάδες και να αφήσετε τη ζύμωση να συνεχιστεί. Οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο πίτουρο μποκάσι, που έχετε προσθέσει στα οργανικά απόβλητα, θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να ολοκληρώσουν σωστά τη διαδικασία αποσύνθεσης. Για να επιτύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα θα πρέπει να βεβαιωθούμε, ότι η διαδικασία δεν επηρεάζεται από το εισερχόμενο οξυγόνο. Μην ανησυχείτε, καθώς όλοι οι κομποστοποιητές Bokashi Organko διαθέτουν αξιόπιστα αεροστεγή εξαρτήματα, είτε στεγανοποιητικό κάλυμμα, είτε πρέσα εξαγωγής αέρα.

Στο μεταξύ, μην ξεχνάτε να αδειάζετε το υγρό μποκάσι. Είναι μια διαδικασία, που πρέπει να γίνεται κάθε δύο με τρεις ημέρες προκειμένου να διατηρείται στεγνή η μάζα ζύμωσης, διαφορετικά, μπορεί να αρχίσει να σαπίζει, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε. Οι κομποστοποιητές μας έχουν ένα εύχρηστο βρυσάκι εγκατεστημένο στο κάτω μέρος, που κάνει την αποστράγγιση απλή υπόθεση.

Ενώ περιμένετε το Bokashi Organko να κάνει τη δουλειά του, μπορείτε να ξεκινήσετε να γεμίζετε έναν νέο κάδο κομποστοποίησης. Γνωρίζουμε, ότι ορισμένοι από εσάς, είστε μεγάλοι λάτρεις της κηπουρικής και έχετε μεγάλους κήπους, που χρειάζεται διαρκώς να τρέφονται με το ευεργετικό μαυρόχωμα μποκάσι. Καταλαβαίνουμε επίσης, ότι πιθανότατα δεν θέλετε να σταματήσετε την κομποστοποίηση των οργανικών σας απορριμμάτων για 14 μέρες ενώ το προηγούμενο φορτίο προετοιμάζεται. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο η απόκτηση ενός δεύτερου κάδου είναι μια εξαιρετική λύση. Εκτός από ένα μεγαλύτερο Bokashi Organko 1, προτείνουμε και ένα μικρότερο Bokashi Organko 2, το οποίο είναι καταλληλότερο για χρήση εντός της κουζίνας. Από την άλλη μεριά, γι΄αυτούς που προτιμούν να μείνουν στη χρήση ενός τύπου κομποστοποιητή, έχουμε ετοιμάσει σετ που περιλαμβάνουν είτε δύο μεγαλύτερα είτε δύο μικρότερα Bokashi Organko.

Παράγοντας το δικό σας μαυρόχωμα μποκάσι

Επιστρέφουμε στην παραγωγή χώματος μποκάσι. Μετά από δύο εβδομάδες ζύμωσης, η βιομάζα σας είναι έτοιμη να αναμειχθεί με το χώμα του κήπου. Όταν ενσωματώνετε τη ζυμωμένη μάζα στον κήπο σας ή σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι, βεβαιωθείτε, ότι το χώμα την καλύπτει πλήρως. Ιδανικά, θέλετε να κρατήσετε το οξυγόνο μακριά από τη διαδικασία διάλυσης που θα ακολουθήσει.

Στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, η μάζα των βιοαποβλήτων θα έχει διαλυθεί πλήρως στο έδαφος και έτσι θα το εμπλουτίσει με θρεπτικά συστατικά άριστης ποιότητας. Μπορείτε να δείτε τα βήματα αυτής της εξέλιξης στο παρακάτω διάγραμμα. Περίπου οκτώ εβδομάδες μετά τη διαδικασία, η μάζα των βιολογικών αποβλήτων θα έχει απορροφηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από το χώμα του κήπου, το οποίο μπορείτε στη συνέχεια να διασκορπίσετε σε άλλα σημεία ή να το προσθέσετε στις γλάστρες του μπαλκονιού σας.

Γιατί έχει σημασία η οικιακή κομποστοποίηση;

Στο Green360, πιστεύουμε ότι η επιστροφή οργανικής ύλης πίσω στο έδαφος είναι ένα από τα βασικά κλειδιά για ένα βιώσιμο μέλλον, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα υγιεινών τροφίμων και την ικανότητα αναστροφής της κλιματικής αλλαγής.

Κάθε πολίτης μπορεί να διευρύνει την επίδραση της κοινότητάς του στην ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, είτε είναι μια κατοικημένη γειτονιά, είτε ένας δήμο, είτε ένα κτίριο γραφείων. Χάρη στην τεχνολογία της κομποστοποίησης μποκάσι, απαιτείται ελάχιστη προσπάθεια για να αλλάξει η συμπεριφορά μας απέναντι στα απορρίμματα.