Είσαι νέος στην οικιακή κομποστοποίηση και σε προβληματίζει η περίεργη μυρωδιά που βγαίνει από το δοχείο Bokashi Organko; Μην ανησυχείς, η μυρωδιά του μποκάσι είναι απολύτως φυσιολογική, εφόσον δεν μυρίζει σαν χαλασμένο φαγητό.

Η διαδικασία ζύμωσης στον κομποστοποιητή Bokashi Organko προκαλείται από τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο πίτουρο Μποκάσι και έχετε προσθέσει πάνω σε κάθε στρώμα οργανικών αποβλήτων. Αυτή η εντελώς οργανική δραστηριότητα θα πρέπει να εκπέμπει μια ξεχωριστή γλυκόξινη μυρωδιά, την οποία θα αντιλαμβάνεστε κάθε φορά που ανοίγετε το δοχείο.

Ωστόσο, όταν σφραγιστεί σωστά, το Bokashi Organko σας δεν θα επηρεάζει τις μυρωδιές στην κουζίνα σας. Εάν συμβαίνει αυτό, κάτι δε πάει καλά. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι μπορεί να προκαλέσει τη δυσάρεστη μυρωδιά του κομποστοποιητή.

Μυρίζει ο κάδος Bokashi σαν κλούβιο αβγό;

Οι δυσάρεστες μυρωδιές που αναδύονται από τον κομποστοποιητή Bokashi Organko πιθανότατα δεν προκαλούνται από τη διαδικασία ζύμωσης. Εάν στην κουζίνα σας αναδύεται μυρωδιά κλούβιου αβγού, χαλασμένου κρέατος ή/και σάπιου λάχανου, αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα – το φαγητό σαπίζει, δεν αποσυντίθεται.

Τι μπορείς να κάνεις? Καταρχάς – μην πανικοβάλλεσαι. Αυτό είναι ένα λάθος που μπορεί να συμβεί στον καθένα που ασχολείται για πρώτη φορά με την οικιακή κομποστοποίηση. Τίποτα δεν πάει χαμένο, καθώς η διαδικασία της σήψης μπορεί γρήγορα να αναστραφεί ξανά σε διαδικασία ζύμωσης. Ας δούμε τι μπορεί να έκανε τα υπολείμματα τροφής σας να σαπίσουν εξ αρχής.

Προσθέστε περισσότερα οργανικά απόβλητα στον κομποστοποιητή Bokashi Organko

Να θυμάστε πως οι μεγαλύτερες ποσότητες οργανικών αποβλήτων ζυμώνονται καλύτερα από τις μικρότερες. Η αποσύνθεση θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική με λιγότερο αέρα στο δοχείο, καθώς αυτή η διαδικασία απαιτεί ελάχιστη ή καθόλου παρουσία οξυγόνου. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος, που συμβαίνει, όταν έχετε μόλις ξεκινήσει την οικιακή κομποστοποίηση.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προετοιμάσετε μια πιο σταθερή βάση για τη μάζα ζύμωσής σας. Φροντίστε να ξεκινήσετε την κομποστοποίηση με τουλάχιστον ένα έως δύο λίτρα βιολογικών αποβλήτων. Προσθέστε 20ml πίτουρο Bokashi πριν και μετά την πρώτη στρώση, και πιέστε το πολύ καλά. Αυτό θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Προσθέστε περισσότερο πίτουρο Bokashi

Ένας άλλος πιθανός λόγος, πού μυρίζει άσχημα ο κομποστοποιητής Μποκάσι, μπορεί να είναι η ποσότητα του πίτουρου Μποκάσι που έχετε προσθέσει. Θυμηθείτε, οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο πίτουρο Μποκάσι είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη διαδικασία ζύμωσης. Χωρίς αυτούς, τα οργανικά απόβλητα θα σαπίσουν και δεν θα αποσυντεθούν.

Φροντίστε να προσθέσετε αρκετό πίτουρο Μποκάσι, ειδικά στην αρχή της διαδικασίας της οικιακής κομποστοποίησης. Στη συνέχεια, θα πρέπει να το πασπαλίζετε πάνω από κάθε νέο στρώμα οργανικών αποβλήτων. Εάν δεν είστε σίγουροι πόσο πίτουρο πρέπει να προσθέσετε, σας συνιστούμε να είστε πιο γενναιόδωροι. Καλύτερα περισσότερο παρά λιγότερο. Αργότερα, όταν αποκτήσετε περισσότερη εμπειρία, μπορείτε να μειώσετε τη δόση εάν δείτε ότι η διαδικασία ζύμωσης πηγαίνει καλά.

Βεβαιωθείτε ότι τα βιολογικά απόβλητα δεν είναι πολύ υγρά

Η τρίτη πιο κοινή αιτία της άσχημης μυρωδιάς του κομποστοποιητή Μποκάσι είναι το υψηλό επίπεδο υγρασίας στο δοχείο σας. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των ωφέλιμων μικροοργανισμών, οι οποίοι – όπως ήδη γνωρίζετε – είναι πολύ σημαντικοί για την ιδανική διαδικασία ζύμωσης.

Εάν τα λαχανικά ή τα φρούτα που επρόκειτο να βάλετε στον κομποστοποιητή σας είναι βρεγμένα, σας συνιστούμε να τα αφήσετε για λίγο στον νεροχύτη να στεγνώσουν. Αυτά τα υπολείμματα έχουν πάντα λίγη υγρασία, οπότε μην ανησυχείτε αν δεν έχουν στεγνώσει τελείως όταν τα πετάτε στον κάδο. Απλά φροντίστε να είναι τόσο στεγνά όσο θα ήταν στη φυσική τους μορφή.

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να παρατηρήσετε σταγόνες νερού, οι οποίες προκαλούνται από τη συμπύκνωση υγρασίας στον κάδο Bokashi Organko. Μην ανησυχείτε, μπορούμε εύκολα να την απομακρύνουμε τοποθετώντας ένα κομμάτι εφημερίδας πάνω από το τελευταίο στρώμα. Θα απορροφήσει την υγρασία και θα σας βοηθήσει να κάνετε την οικιακή σας κομποστοποίηση με πιο σωστό τρόπο.

Μην ξεχνάτε να αποστραγγίζετε τακτικά τον κομποστοποιητή Bokashi Organko

Ένας άλλος λόγος για την άσχημη μυρωδιά που έρχεται από τον κομποστοποιητή σας μπορεί να είναι το γεγονός, ότι ξεχάσατε να στραγγίξετε το υγρό μποκάσι. Θυμηθείτε να το κάνετε τακτικά καθώς είναι γεμάτο οργανικά θρεπτικά συστατικά και όταν το αραιώσετε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα για να θρέψετε τα φυτά σας.

Αν ξεχάσετε να το στραγγίξετε, οι μικροοργανισμοί θα καταναλώσουν τα θρεπτικά συστατικά πολύ γρήγορα, γεγονός που θα οδηγήσει τους παθογόνους οργανισμούς να πολλαπλασιαστούν και να παράγουν μια φρικτή μυρωδιά. Ακόμα κι αν το υγρό μποκάσι έχει αρχίσει να σαπίζει, μπορείτε να το ρίξετε στον νεροχύτη της κουζίνας και θα βοηθήσει να κάνει το σιφώνι καθαρότερο.

Δεν είναι τελικά η κομποστοποίηση εσωτερικού χώρου μια εύκολη διαδικασία;

Ας ελπίσουμε, ότι σας βοηθήσαμε να βρείτε τον λόγο για την άσχημη μυρωδιά που προέρχεται από τον κομποστοποιητή σας Bokashi Organko. Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε επίσης να σας ευχαριστήσουμε που αφιερώνετε τον χρόνο σας στην οικιακή κομποστοποίηση και έτσι συμμετέχετε στον ατελείωτο κύκλο της αειφορίας.

Εάν εξακολουθείτε να μην διαθέτετε κομποστοποιητή αλλά θέλετε να ξεκινήσετε να συμμετέχετε σε αυτό το αναπτυσσόμενο κίνημα, σας προσκαλούμε να δείτε τους κομποστοποιητές Bokashi Organko από ανακυκλωμένα πλαστικά. Αυτό το καινοτόμο προϊόν είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για να εισέλθετε σε ένα νέο τρόπο ζωής με μηδενικά απόβλητα.