Βότανα, φράουλες, ντομάτες, μαρούλι – όλα αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν σε ένα μικρό μπαλκόνι. Πιθανότατα δεν θα έχετε τόσο μεγάλη παραγωγή που να μπορέσετε  να τη μοιραστείτε με άλλους χομπίστες κηπουρούς, ωστόσο, τα αρωματικά φρέσκα μπαχαρικά, τα πρώτα κόκκινα φρούτα της εποχής και το νεαρό μαρούλι καθημερινά θα γεμίζουν τις αισθήσεις σας με τις ευωδιές και την ομορφιά τους.

ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ΕΥΚΑΙΡΑ

Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο περβάζι έχει το παράθυρο ή πόσο μικρό είναι το μπαλκόνι μας, μπορούμε πάντα να έχουμε εύκαιρα μερικά μπαχαρικά και βότανα. Τα περισσότερα από αυτά τα φυτά δεν είναι απαιτητικά και αναπτύσσονται σε γλάστρες εύκολα. Είναι αλήθεια ότι είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθούν από σπόρους, αλλά ένα ενήλικο φυτό θα επιβιώσει εύκολα με ελάχιστη φροντίδα. Πολλά μπαχαρικά μεγαλώνουν γρηγορότερα όσο περισσότερο τα μαζεύετε! Τα μυρωδικά με μαλακό στέλεχος, όπως για παράδειγμα ο βασιλικός, πρέπει να ποτίζονται τακτικά και πού και πού (αλλά όχι πολύ συχνά!), να τους δίνουμε κάποιο αραιωμένο λίπασμα. Θα είναι αρκετό να τα ποτίζετε περιστασιακά με αραιωμένο υγρό μποκάσι από τον κομποστοποιητή κουζίνας σας. Δυο τρεις σταγόνες σε ένα μεγάλο ποτήρι νερού είναι μια ασφαλής αναλογία.

ΝΟΣΤΙΜΑ ΦΡΟΥΤΑ ΓΙΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Μπορούμε να καλλιεργήσουμε με επιτυχία φράουλες και ντοματίνια στο μπαλκόνι σε γλάστρες και δοχεία κατάλληλων διαστάσεων. Οι φράουλες έχουν ρηχές ρίζες, επομένως μπορούν να φυτευτούν σχεδόν σε κάθε δοχείο. Η καλλιέργεια φράουλας σε κρεμαστές ζαρντινιέρες, εκτός από τους γλυκούς καρπούς της, θα προσφέρει επίσης μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων. Με τα κόκκινα φρούτα τους, τα ντοματίνια θα κάνουν το μπαλκόνι μας μαγευτικό μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Για αυτά επιλέγουμε ένα πιο βαθύ δοχείο (τουλάχιστον 45 εκ.). Φροντίζουμε επίσης την αποστράγγιση στον πάτο του δοχείου και τους παρέχουμε λίγο λίπασμα. Κάθε δυο –τρεις εβδομάδες, ρίξτε τους λίγο οργανικό λίπασμα. Αυτό που προετοιμάζετε από τη μάζα του κομποστοποιητή κουζίνας Bokashi Organko είναι το ιδανικό. Μπορείτε επίσης να πετάξετε πιθανά υπολείμματα από καλλιέργειες μπαλκονιού στον κομποστοποιητή σας και να έχετε την εμπειρία μια πλήρους κυκλικής οικονομίας!

ΑΠΟ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΩΣ ΟΣΠΡΙΑ

Μπορούμε επίσης να καλλιεργήσουμε διάφορα φυλλώδη λαχανικά στο μπαλκόνι. Με λίγο προγραμματισμό για το σωστό μέγεθος δοχείων και κατάλληλη στήριξη, μπορούμε  σε γλάστρες και λεκάνες  να καλλιεργήσουμε με επιτυχία ριζώδη λαχανικά (καρότα, παντζάρια κλπ), κονδύλους και βολβούς (πατάτες κλπ) και όσπρια. Συμβουλή: μην κόψετε ολόκληρο το φυτό μαρουλιού που είναι φυτεμένο στο μπαλκόνι! Απολαύστε τα νεαρά εξωτερικά φύλλα του. Το μαρούλι θα συνεχίσει να μεγαλώνει και θα σας προσφέρει την απαραίτητη  πράσινη προσθήκη στη διατροφή σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ποτίστε και λιπάνετέ το με οργανικά λιπάσματα – τα καλύτερα είναι αυτά που φτιάχνετε μόνοι σας. Η φροντίδα των μαρουλιών στο μπαλκόνι θα επηρεάσει και τη σωστή απόρριψη των βιολογικών σας απορριμμάτων. Ό,τι απομένει από το μαγείρεμα στο σπίτι σας θα καταλήξει να τρέφει το δικό σας φαγητό. Θα δείτε γρήγορα πόσο ευχάριστα θα γεμίσετε το οικιακό σας κομποστοποιητή με αξιόπιστα και κατάλληλα βιολογικά απόβλητα. Θα τα δείτε ως πηγή τροφής των δικών σας ποιοτικών λαχανικών!

Ζήστε την εμπειρία της κυκλικής οικονομίας και βοηθείστε το περιβάλλον, κομποστοποιώντας τα βιολογικά σας απόβλητα με Bokashi Organko!